Bijušais Vācijas kanclers Helmūts Kols personīgi izveidojis Kristīgo demokrātu savienības (CDU) slēpto kontu sistēmu, kad viņš bija šīs partijas vadītājs, piektdien apgalvoja laikraksts "Sueddeutsche Zeitung", atsaucoties uz "drošiem avotiem".
Kols izveidoja pirmo kontu 1973.gadā, kad kļuva par partijas līderi, bet šo kontu līdz 1982.gadam izmantoja tikai CDU augstākās amatpersonas, raksta "Sueddeutsche Zeitung".

Laikraksts apgalvo, ka 1982.gadā apmēram trīs miljoni eiro (1,65 miljoni latu) pēc Kola rīkojuma tikuši slepeni pārskaitīti Kristīgo demokrātu savienībai no parlamenta kristīgo demokrātu frakcijas.

Kola preses sekretārs paziņoja, ka apgalvojumi par slepeno kontu izmantošanu šajā 1982.gadā notikušajā pārskaitījumā ir "neprecīzi". Tomēr viņš piebilda, ka "Kols neatceras visos sīkumos šo pārskaitījumu, kas tika veikts pirms 18 gadiem".

Kols "uzskata par saprotamu, ka tika izmantoti visi parlamentārās grupas finansu resursi pirms 1983.gada marta grūtās parlamenta vēlēšanu kampaņas", bet "tam visam nav nekāda sakara ar slepeno kontu veidošanu šajā laikā. "Sueddeutsche Zeitung" informācija ir nepatiesa," uzsvēra Kola preses sekretārs.

Kols tika ievēlēts par kancleru 1983.gadā.

Pēc "Sueddeutsche Zeitung" ziņām, visi dokumenti par šo pārskaitījumu ir pazuduši.

Kols līdz šim ir atzinies tikai apmēram viena miljona eiro (0,55 miljonu latu) saņemšanā no ziedotājiem, kurus atsakās nosaukt. Šie ziedojumi saņemti no 1993. līdz 1998.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!