Foto: AFP/Scanpix

20. aprīlī aprit 15 gadi kopš divu jauniešu sarīkota slaktiņa Kolumbainas vidusskolā Kolorado štata Litltonā, kurā nogalināti 13 un ievainoti vairāk nekā 20 cilvēki. Tas bija viens no asiņainākajiem slaktiņiem ASV skolās.

1999. gada 20. aprīlī aptuveni pulksten 11:20 divi bruņoti skolas audzēkņi - 17 gadu vecais Dilans Klebolds un 18 gadīgais Eriks Hariss - atklāja uguni pie Kolumbainas vidusskolas ēkas Denveras piepilsētā.

Šāvēji turpināja apšaudi skolā. Aptuveni 11:35 viņi bija nogalinājuši 12 skolēnus un vienu skolotāju, kā arī ievainojuši 23 cilvēkus. Neilgi pēc 12:00 uzbrucēji pavērsa ieročus pret sevi un izdarīja pašnāvību skolas bibliotēkā.

Izmeklēšana noskaidroja, ka šāvēji skolā ieradušies katrs savā automašīnā ap 11:10, tad skolas kafetērijā novietojuši somas ar paštaisītiem spridzekļiem, kuriem bija jāeksplodē 11:17, bet paši izgāja ārā gaidīt sprādzienu. Kad sprāgstierīces tomēr nenostrādāja, Klebolds un Hariss sākuši apšaudi.

Policijas specvienība skolā iegājusi 47 minūtes pēc slaktiņa sākuma, ziņo raidsabiedrība CNN.

Jaunieši bijuši bruņoti ar vairākiem ieročiem. Viņu pie skolas novietotajās "Honda" un "BMW" automašīnās atradās spridzekļi, kuriem, domājams, bija jāeksplodē, lai nogalinātu pie ēkas vēlāk sapulcējušos vecākus un policistus, vēsta laikraksts "USA Today".

Pēc slaktiņa izplatījās virkne teoriju, ka abi jaunieši atriebušies par apcelšanu skolā, vērsušies pret noteiktām sociālām grupām, minoritātēm, kristiešiem, ka viņi ietekmējušies no videospēlēm un mūzikas, kā arī citas teorijas. Neviena no tām izmeklēšanas laikā apstiprinājumu gan neguva, upurus viņi izvēlējušies nejauši.

Jaunieši uzbrukumu plānojuši ilgāk par gadu. Spridzekļu iedarbošanās gadījumā ietu bojā teju ikviens, kurš atradās skolas kafetērijā, norāda policija.

Uzbrucēji vēlējušies sarīkot kaut ko līdzīgu 1995. gada 19. aprīļa teroraktam Oklahomasitijā, kur sprādzienā tika sagrautas ēkas un nogalināti 168 cilvēki, raksta "History.com". Tas bija lielākais terorakts ASV vēsturē līdz 2001. gada 11. novembra uzbrukumam Ņujorkas dvīņu torņiem.

Kolumbainas slaktiņš bija nāvējošākais uzbrukums ASV vidusskolās. Tikmēr valsts nesenajā vēsturē asiņainākā masu šaušana mācību iestādēs notika 2007. gada 16. aprīlī Virdžīnijas tehniskajā universitātē, kur uzbrucējs nošāva 32 cilvēkus, norāda raidsabiedrība CNN.

Savukārt otrs bēdīgākais šaušanas masu slaktiņš ASV skolās ir 2012. gada 14. decembra apšaude Konektikutas štata Ņūtaunas Sendihukas sākumskolā, kur 20 gadus vecais Adams Lanza nošāva 20 bērnus un sešus pieaugušos. Jaunietis nogalināja arī savu māti un nošāvās pats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!