Foto: Reuters/Scanpix

Kolumbijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka no nemiernieku partizānu grupējuma "Nacionālā atbrīvošanas armija" (ELN) ir atbrīvojusi astoņus bērnus-kaujiniekus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nepilngadīgo karavīru grupa atrasta armijas operācijas laikā Bolivara reģionā valsts ziemeļos. Reidā aizturēti vismaz 12 ELN kaujinieki.

Nepilngadīgie karotāji nodoti valsts aizsardzībā, bet Iekšlietu ministrija uzsver, ka ELN turpina pārkāpt starptautiskās cilvēktiesības, piespiedu kārtā rekrutējot savās rindās nepilngadīgos.

Reida laikā atrasti arī ieroči un komunikācijas aprīkojums. Par lielākajām bērnu armijām pasaulē var lasīt šeit.

ELN ir valsts otrs lielākais nemiernieku grupējums aiz "Kolumbijas Revolucionārajiem bruņotajiem spēkiem" (FARC), ar kuru Kolumbija valdība pēc 52 gadu ilgas cīņas ir noslēgusi miera līgumu.

Arī ar marksistu nemiernieku grupu ELN bija plānots sākt miera sarunas, bet oktobrī paredzētā tikšanās atcelta, jo ELN atteikusies atbrīvot nolaupītu kongresmeni Odinu Sančesu.

ELN apgalvoja, ka atbrīvos viņu sarunu pirmās kārtas laikā, bet valdība uzstāj, ka tam jānotiek pirms sēšanās pie pārrunu galda. Nākamais mēģinājums sākt sarunas paredzēts šomēnes Ekvadorā.

Tikmēr pagājušajā ceturtdienā grupējums atbrīvojis kopš marta gūstā turētu uzņēmēju Oktavio Figuero, ziņo BBC. Nemiernieku grupas mēdz nolaupīt cilvēkus ar mērķi izspiest izpirkuma maksu.

Līdz ar FARC attiekšanos no cilvēku nolaupīšanas peļņas gūšanas nolūkos nolaupīšanu skaits valstī ir ievērojami krities. Kopš 2000. gada nolaupīšanu skaits ir samazinājies par 92 %, pagājušajā nedēļā paziņoja Kolumbijas policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!