Lai arī pagājušajā gadā Kolumbijā krasi sarucis nolaupīto cilvēku skaits, gūstā joprojām atrodas apmēram 5700 cilvēku, pavēstīja cilvēktiesību aizsardzības organizācija.
Saskaņā ar organizācijas Jaunās cerības fonds datiem, 509 ķīlniekus tur nelikumīgais labējo paramilitārais formējums - Apvienotie Kolumbijas pašaizsardzības spēki (AUC), kurš risina sarunas ar valdību par ieroču nolikšanu.

Fonda direktors Adolfo Munoss sacīja, ka AUC melo, noliedzot, ka viņu gūstā atrastos kādi ķīlnieki.

"Tie ir oficiālie dati, kuriem mēs sekojām kopš 1996.gada līdz šī gada martam," viņš sacīja.

Pēc Munosa teiktā, nolaupīto cilvēku skaits pagājušajā gadā samazinājies par 62 procentiem, taču līmenis joprojām ir satraucoši augsts un nelegālie bruņotie grupējumi kļūst arvien brutālāki.

"Nolaupīšanu skaits samazinājies no 500 cilvēkiem mēnesī līdz 200 cilvēkiem, kas piesaista uzmanību," viņš sacīja. "Taču samazinoties nolaupīšanu skaitam, pieaug izspiešana, kas beidzas ar upura nolaupīšanu vai nāvi, ja viņš vai viņa izlemj nemaksāt."

Kolumbijas valdība pagājušajā nedēļā paziņoja, ka nolaupīšanu skaits samazinājies par 55 procentiem, sarūkot no 1096 gadījumiem 2003.gada jūnijā-2004.gada maijā līdz 498 gadījumiem analoģiskā laika periodā šogad.

Par lielāko daļu nolaupīšanu tiek apsūdzēts komunistu partizānu grupējums Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki (FARC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!