Foto: AFP/Scanpix

Kolumbijā no ieslodzījuma atbrīvoti 16 apžēloti kreiso partizānu grupējuma "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC) kaujinieki, ceturtdien paziņojušas amatpersonas.

Kopumā ir apžēloti 30 FARC kaujinieki, atbildot uz šī grupējuma jūlijā pasludināto vienpusējo pamieru, pavēstīja Kolumbijas valdības augstā komisāra miera jautājumos birojs.

Vienpusējais pamiers ir veicinājis "vardarbības samazināšanos un [miera] procesa virzīšanos uz priekšu", norādīts biroja paziņojumā.

Kolumbijas prezidenta Huana Manuela Santosa valdība šos kaujiniekus apžēloja 22. novembrī.

Viņu atbrīvošanas noteikumi paredz, ka viņi nedrīkst atkārtoti pievienoties FARC.

FARC apsveica nemiernieku atbrīvošanu kā "pozitīvu žestu", bet arī aicināja atbrīvot vēl 80 nemierniekus, kuriem esot veselības problēmas.

Kubas galvaspilsētā Havannā notiekošo miera sarunu laikā pēdējo mēnešu laikā ir izdevies panākt nozīmīgu progresu, tomēr FARC ir brīdinājis, ka joprojām ir "būtiski šķēršļi", lai varētu parakstīt galīgo miera līgumu, ko abas puses cer izdarīt marta beigās.

Sarunvedēji otrdien paziņoja, ka ir lūguši ANO uzraudzīt konflikta izbeigšanas gaitu un FARC atbruņošanās procesu.

FARC, kas tika izveidots 1964. gadā zemnieku sacelšanās laikā, ir apmēram 8000 partizānu. Bruņotajā konfliktā starp šo grupējumu un Kolumbijas armiju ir nogalināti vairāk nekā 220 tūkstoši cilvēku, bet vēl seši miljoni bija spiesti atstāt savas mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!