Foto: AP/Scanpix

Kolumbijas iedzimto iedzīvotāju grupa paziņojusi, ka ir padzinusi aptuveni 100 armijas karavīru no to bāzes dienvidrietumu Kaukas provincē, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vietējie iedzīvotāji paziņoja, ka ir noguruši no armijas un Kolumbijas lielākās nemiernieku grupas FARC sadursmēm to teritorijās.

Aptuveni 1000 Nasas cilts locekļu aplenca armijas posteni, sagrāba vienu karavīru un nesuši to lejā pa kalna nogāzi. Lai izklīdinātu indiāņus, karavīri šāvuši gaisā, bet vietēji apmētājuši tos ar zemi.

250 indiāņu paliks kalna virsotnē, kur atrodas postenis, lai neļautu karavīriem atgriezties, paziņoja Nasa cilts pārstāvji, dodot laiku līdz rītam drošības spēkiem pavisam atstāt apkārtni.

Savukārt armijas pārstāvji paziņoja, ka karavīri īslaicīgi ir pārvietoti zemāk pa kalna nogāzi, lai izvairītos no sadursmēm.

Jau vēstīts, ka iepriekš jūlijā, pieprasot pārtraukt armijas un nemiernieku sadursmes, no kurām cieš vietējie iedzīvotāji, aptuveni tūkstotis Nasas, Guambiano un Paezas cilts pārstāvju nojauca nocietinājumus, ko valdības spēki uzbūvēja policijas iecirkņa aizsargāšanai Toribio pilsētiņā.

"Mēs nesaprotam, kā drošības spēku stiprināšana aizsargās iedzīvotājus. Tieši pretēji, drošības spēku stiprināšana pastiprina cīņas," BBC citē Julesu.

Iezemieši arī ir apmeklējuši FARC nemiernieki nometnes kalnos, pieprasot tiem pamest savu senču zemes. "Viens tūkstotis mūsējo aizgāja pie partizāniem pateikt, lai viņi aiziet, ka mums viņus nevajag, ka mēs gribam lai viņi liek mūs mierā," BBC pastāstīja Kaukas provinces Iedzimto komisijas loceklis Feliciano Valensia.

Indiāņi nemierniekiem devuši divas nedēļas laika, lai aizietu. "Ja viņi nesapakos savas nometnes, mēs to izdarīsim viņu vietā," norādīja Valensia.

Kaukas administratīvo teritoriju pēc tam apmeklēja Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss, kurš paziņoja, ka neizvedīs armiju no reģiona, kā to pieprasa vietējie iedzīvotāji. Dažas stundas pēc viņa vizītes FARC nemiernieki notrieca armijas lidmašīnu.

Jau vēstīts, ka komunistu teroristu grupējums FARC ilgāk nekā 40 gadus cīnās pret Kolumbijas valdību.

Lai gan komunistiem faktiski nav nekāda atbalsta valsts urbanizēto apvidu iedzīvotāju vidū, FARC ir izdevies paplašināt savu darbību lauku apvidos, izmantojot līdzekļus, kas iegūti ar narkotiku kontrabandu un cilvēku nolaupīšanu.

Tiek lēsts, ka grupējuma rindās joprojām ir no septiņiem līdz 11 tūkstošiem kaujinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!