Foto: AFP/Scanpix
Kolumbijas kreiso partizānu grupējums "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC) pirmdien atbrīvoja 10 ķīlniekus, kas bija pavadījuši partizānu gūstā vairāk nekā 10 gadus.

Četri karavīri un seši policisti tika atbrīvoti un nodoti Starptautiskās Sarkanā Krusta komitejas humānai misijai.

Tie bija pēdējie karavīri un policisti, kurus FARC turēja par ķīlniekiem kā trumpi spiediena izdarīšanai uz valdību.

Atbrīvotie ķīlnieki ar Brazīlijas armijas helikopteru tika aizvesti uz Vijlavisensio pilsētu Kolumbijas vidienē, kur viņus sagaidīja tuvinieki. Viņi izgāja medicīniskās pārbaudes Viljavisensio pilsētā un pēc tam aizlidoja uz Kolumbijas galvaspilsētu Bogotu.

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss atzinīgi novērtēja ķīlnieku atbrīvošanu, bet raksturoja šo FARC žestu kā "nepietiekamu".

"Laipni lūgti brīvībā, Kolumbijas karavīri un policisti. Brīvība ļoti aizkavējās, bet tagad tā ir jūsu, visai valstij par prieku," sacīja Santoss, prezidenta pilī Bogotā uzrunājot atbrīvotos ķīlniekus.   

Prezidents sacīja, ka "nepietiek" ar šo ķīlnieku atbrīvošanu un FARC februārī doto solījumu izbeigt cilvēku nolaupīšanas izpirkuma iegūšanai, un uzsvēra, ka ir jāatbrīvo arī simtiem civiliedzīvotāju, kas vēl atrodas FARC gūstā.

"Valsts un pasaule pieprasa visu ķīlnieku atbrīvošanu," sacīja Santoss un piebilda, ka viņa valdība turpinās savu politiku vērsties pret bruņotiem grupējumiem.

"Kad valdība uzskatīs, ka ir pietiekami daudz garantiju sākt procesu, kas novedīs līdz konflikta galam, valsts to uzzinās," sacīja prezidents.

Ķīlnieku atbrīvošanu koordinēja Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja un Kolumbijas vidutāju grupa, kuru vadīja bijusī senatore Pjedada Kordova.

1964.gadā dibinātais  FARC ir vecākais un lielākais no šobrīd pastāvošajiem Latīņamerikas partizānu grupējumiem. Tā galvenie finansējuma avoti ir kokaīna kontrabanda un izspiešana. Grupējuma uzbrukumos katru gadu iet bojā, tiek sakropļoti vai zaudē pajumti tūkstošiem Kolumbijas iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!