Foto: AFP/Scanpix
Kolumbijas teroristiskais grupējums Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki (FARC) svētdien uzspridzinājuši naftas cauruļvadu valsts dienvidrietumos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sprādziens noticis pie Tumako pilsētas, kura jau desmit dienas ir bez elektrības, jo kaujinieki bojājuši tās elektroapgādes tīklu. Bojājumu dēļ naftas sūknēšana pa 300 kilometru garo cauruļvadu, kurš uz Tumako ostu stiepjas no Ekvadoras, ir pārtraukta.

Vēl sestdien pilsētas iedzīvotāji izgāja ielās, lai protestētu pret biežajiem uzbrukumiem. Vietējie uzņēmēji ir cietuši lielus zaudējumus kopš pirms desmit dienām pārtraukta elektroapgāde pilsētai, jo kaujinieki uzspridzināja astoņus elektroapgādes līnijas balstus.

Vietējā elektroapgādes kompānija paziņoja, ka nezina, kad elektrības padeve būs atjaunota. Labošanu apgrūtina kaujinieku uzbrukumi. Trešdien divi kompānijas elektromontieri un vietējais gids gāja bojā mīnas sprādzienā, kas bija novietota pie bojātā elektrolīnijas balsta.

Pēdējos gados Kolumbijas bruņotie spēki ir guvuši ievērojamus panākumus cīņā ar FARC partizāniem. Daudzo uzbrukumu skaits tādiem infrastruktūras objektiem kā tiltiem un cauruļvadiem ir kaujinieku pēdējais mēģinājums parādīt savu klātesamību, norāda Bruņoto spēku vadītājs ģenerālis Alehandro Navass. "Cūka kviec, kad cilpa ap tās kaklu savelkas," BBC citē ģenerāļa teikto.

Vēstīts, ka Komunistu teroristu grupējums FARC jau ilgāk nekā 40 gadus cīnās pret Kolumbijas valdību.

Lai gan komunistiem faktiski nav nekāda atbalsta valsts urbanizēto apvidu iedzīvotāju vidū, FARC ir izdevies paplašināt savu darbību lauku apvidos, izmantojot līdzekļus, kas iegūti ar narkotiku kontrabandu un cilvēku nolaupīšanu.

Tiek lēsts, ka grupējuma rindās joprojām ir no septiņiem līdz 11 tūkstošiem kaujinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!