Foto: AFP/Scanpix

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss ceturtdien devis pavēli armijai konfliktā ar Kolumbijas Revolucionārajiem bruņotajiem spēkiem (FARC) – kreiso teroristu grupējumu – ievērot galīgo ugunspārtraukšanu.

"Kā valsts galva un bruņoto spēku virspavēlnieks es pavēlu pret FARC, sākot ar pirmdienas 29. augusta pusnakti, ievērot galīgo ugunspārtraukšanu," stāvot uz Kongresa kāpnēm, sacīja prezidents. "Bruņotais konflikts ar FARC ir beidzies."

Kolumbijas valdība un FARC trešdien paziņoja, ka ir panākta vēsturiska miera vienošanos, lai izbeigtu pusgadsimtu ilgušo pilsoņkaru.

Pēc aptuveni četrus gadus ilgušajām miera sarunām Kubā abas puses paziņoja, ka ir veiksmīgi noslēgušas sarunas un panākušas galīgo vienošanos.

Kad vienošanās tiks parakstīta, FARC sāks pārvietot savus dalībniekus no mūžameža un kalnu slēptuvēm uz atbruņošanās nometnēm, kuras izveidojusi ANO, kas palīdz novērot pamieru.

Šī vienošanās vēl jāapstiprina Kolumbijas pilsoņiem referendumā.

Pilsoņkarš starp FARC un valdību, kas sākās 1964. gadā, ir pēdējais ievērojamais bruņotais konflikts Amerikā. Tajā nogalināti 260 tūkstoši cilvēku, 45 tūkstoši palikuši bez vēsts un 6,8 miljoni bijuši spiesti mainīt dzīvesvietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!