Foto: AP/Scanpix/LETA

Kolumbijas prezidents Gustavo Petro ir apturējis pamieru ar valsts galveno narkotiku tirdzniecības karteli, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Prezidents Līča karteli apsūdzēja "trauksmes un terora sēšanā" un pavēlēja drošības spēkiem atkārtoti aktivizēt militārās operācijas pret ietekmīgo gangsteru grupējumu.

Pamiers tika panākts decembrī kā daļa no Petro plāna "pilnīgam mieram" Kolumbijā.

Vienošanās apturēšana ir liels trieciens Petro mēģinājumam izbeigt militāro konfliktu, atzīmē medijs. Petro politika radikāli atšķiras no viņa priekšgājēja Ivana Dukes pieejas, kurš centās nodrošināt mieru, pastiprinot militārās operācijas pret Kolumbijas nelegālajiem bruņotajiem grupējumiem. Tā vietā Petro cenšas vienoties par karadarbības izbeigšanu ar desmitiem noziedzīgu organizāciju.

2022. gada 31. decembrī valdība paziņoja, ka ir panākusi divpusēju pamieru ar Līča klanu, kā arī "Nacionālās atbrīvošanas armijas" (ELN) nemierniekiem un "Kolumbijas Revolucionāro bruņoto spēku" (FARC) disidentiem.

Taču pagājušajā nedēļā prezidents Petro apsūdzēja Līča klanu pamiera pārkāpšanā, vainojot to uzbrukumā akveduktam un sakot, ka tas izraisījis neformālo zelta ieguvēju protestus. Tvītā viņš arī apsūdzēja Līča karteļa dalībniekus policistu apšaudīšanā. "No šī brīža nav pamiera ar Līča klanu. Drošības spēkiem nekavējoties jārīkojas pret šīs mafijas organizācijas struktūrām," viņš rakstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!