Foto: AFP/Scanpix

Kolumbijas valdība un kreiso partizānu grupējums "Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki" (FARC) trešdien paziņoja, ka ir panākuši vēsturisku miera vienošanos, lai izbeigtu pusgadsimtu ilgušu pilsoņkaru, kas ir pēdējais ievērojamais bruņotais konflikts Amerikā.

Pēc aptuveni četrus gadus ilgām miera sarunām Kubā abas puses paziņoja, ka ir veiksmīgi noslēgušas sarunas un panākušas galīgo vienošanos.

"Kolumbijas valdība un FARC paziņo, ka esam panākuši galīgu, pilnīgu un noteiktu vienošanos ... par konflikta izbeigšanu un stabila un ilgstoša miera veidošanu Kolumbijā," teikts kopīgā paziņojumā, kas tika nolasīts Havanā.

Kolumbijas prezidents Huans Manuels Santoss apsveica "vēsturisko" ziņu.

"Mums ir laimīgi izdevies sasniegt drošu ostu," sacīja FARC līderis Timoleons Himeness.

Pēdējo dienu laikā abas puses bija apspriedušas vairākus neatrisinātus jautājumus un strādāja līdz trešdienas naktij, lai izstrādātu kopīgu paziņojumu, sacīja abu delegāciju ziņu avoti Havanā.

Kad miera vienošanās tiks parakstīta, FARC sāks pārvietot savus dalībniekus no mūžameža un kalnu slēptuvēm uz atbruņošanās nometnēm, kuras izveidojusi ANO, kas palīdz novērot pamieru.

Šī vienošanās vēl jāapstiprina Kolumbijas pilsoņiem referendumā.

Santosa galvenais sāncensis eksprezidents Alvaro Uribe vada kampaņu, kas aicina teikt "Nē" šajā referendumā, un uzsver, ka Santoss esot izrādījis pārāk lielu pretimnākšanu FARC.

Pilsoņkarš starp FARC un valdību, kas sākās 1964. gadā, ir pēdējais ievērojamais bruņotais konflikts Amerikā. Tajā nogalināti 260 tūkstoši cilvēku, 45 tūkstoši palikuši bez vēsts un 6,8 miljoni bijuši spiesti mainīt dzīvesvietu.

Pilsoņkara gaitā tajā iesaistījās vairāki kreiso partizānu grupējumi un labēji paramilitāri grupējumi. Arī narkotiku karteļi uzkurināja vardarbību šajā valstī, kas ir pasaulē lielākā kokaīna ražotāja.

Trīs iepriekšējie miera procesi starp valdību un FARC beidzās neveiksmīgi.

Pēc armijas ofensīvas, kuru no 2006. līdz 2009. gadam vadīja toreizējais aizsardzības ministrs Santoss, novājinātais FARC piekrita sēsties pie sarunu galda.

Kolumbijas valdība vēl turpina cīņu pret mazāku kreiso partizānu grupējumu "Nacionālās atbrīvošanas armija" (ELN), kuras īstenotas cilvēku nolaupīšanas ir šķērslis centieniem uzsākt miera sarunas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!