Foto: AFP/Scanpix
Kurdu nemiernieki savu izsludināto aiziešanu no Turcijas uz Irākas ziemeļiem, visticamāk, nespēs pabeigt ātrāk par rudeni, sestdien publicētā intervijā paziņoja separātistu otrs augstākais līderis Murats Karajilans.

Viņš arī aicināja Turcijas varasiestādes atļaut "Kurdistānas Strādnieku partijas" (PKK) delegācijai apciemot savu ieslodzīto līderi Abdullu Edžalanu, lai viņš palīdzētu pārliecināt nemierniekus aiziet no Turcijas.

PKK ceturtdien paziņoja, ka 8.maijā sāks savu kaujinieku izvešanu no Turcijas. Taču Karajilans atzina, ka kaujinieku izvešana varētu ieilgt līdz rudenim, neskatoties uz Edžalana vēlmi to pabeigt līdz vasaras beigām.

"Vadoties pēc manā rīcībā esošās informācijas, izvešana netiks pabeigta līdz aptuveni rudenim," intervijā avīzei "Radikal" sacīja Karajilans.

Jau ziņots, ka Ankara nesen uzsākusi miera procesu ar kurdu nemierniekiem. Edžalans, kurš Turcijas cietumā izcieš mūža ieslodzījumu par valsts nodevību, šā gada 21.martā izsludināja pamieru un aicināja nemiernieku kaujiniekus atkāpties.

Tiesa, tā bija jau piektā reize, kad Edžalans devis rīkojumu uguns pārtraukšanai. Taču iepriekš pamiers vienmēr izplēnējis abu vai vienas puses sabotāžas dēļ, vai arī PKK un Ankaras savstarpējās uzticības trūkuma dēļ.

PKK kopš 1984.gada cīnās par neatkarīgas Kurdistānas valsts izveidošanu kurdu apdzīvotajos apgabalos Turcijā. Līdzīgi Turcijai, gan ASV, gan Eiropas Savienība (ES) PKK uzskata par teroristisku organizāciju.

Šajā konfliktā dzīvību zaudējuši aptuveni 45 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!