Gāzesvada "Nabucco" projekts vēl joprojām ir Eiropas Savienības (ES) prioritāte, taču tā arī varētu atbalstīt Krievijas īstenoto gāzes projektu "South Stream", otrdien paziņoja ES enerģētikas komisārs Ginters Etingers.

"ES prioritāte ir skaidra. Mēs vēlamies attīstīt dienvidu koridoru. ES vēlas tiešu savienojumu ar Kaspijas jūras un Tuvo Austrumu reģionu," Sofijā notiekošajā enerģētikas forumā sacīja Etingers.

Galvenais dienvidu koridora plāna elements ir "Nabucco" gāzesvads, kas Eiropai nodrošinās gāzes piegādes no Kaspijas jūras reģiona, tādējādi samazinot Eiropas atkarību no Krievijas gāzes piegādēm.

Taču Etingers uzsvēra, ka ES ir gatava atbalstīt arī citus gāzesvadu projektus.

Viņš jo īpaši minēja "White Stream" projektu, lai savienotu Gruziju un ES, ITGI cauruļvadu, kas Azerbaidžānas gāzi cauri Turcijai un Grieķijai piegādās Itālijai, kā arī Adrijas jūras cauruļvadu, kas stiepsies no Grieķijas līdz Itālijai.

Etingers arī piebilda, ka "mēs nestāsimies "South Stream" ceļā."

Kā ziņots, "South Stream" īsteno Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" un Itālijas enerģētikas kompānija "Eni" un tas novadīs Krievijas gāzi caur Bulgāriju uz Rietumeiropu pa cauruļvadu Melnās jūras gultnē, apejot Ukrainas teritoriju.

"Eiropas Komisija varētu atbalstīt "South Stream" ar nosacījumu, ja tas atbilstu drošības tehniskajām prasībām," pavēstīja komisārs.

Viņš arī norādīja uz pašreizējā gāzes cauruļvadu tīkla nepietiekamo jaudu, lai tuvākā un ilgtermiņa periodā apmierinātu Eiropas gāzes pieprasījumu, kā arī pauda nepieciešamību veikt investīcijas enerģijas drošības veicināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!