Foto: AP/Scanpix
Konflikts saistībā ar Ziemeļkoreju var sākties "jebkurā brīdī", piektdien paziņoja Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji, brīdinot, ka nevienā karā "nebūs uzvarētāju".

Tādu viedokli viņš pauda pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka Ziemeļkorejas "problēma tiks atrisināta", pieaugot spekulācijām, ka izolētā valsts gatavo jaunu raķešu vai kodolizmēģinājumu.

"Pēdējā laikā ir pieaudzis saspīlējums," sacīja Vans. "Un rodas sajūta, ka konflikts var sākties jebkurā brīdī," viņš piebilda, uzsverot, ka gadījumā, "ja sāksies karš, radīsies situācijā, kurā visi būs zaudētāji un neviens nevar būt uzvarētājs".

Neatkarīgi no tā, kura puse konfliktu izprovocēs, tai "ir jāuzņemas vēsturiskā atbildība un jāmaksā atbilstoša cena", viņš sacīja kopīgā preses konferencē ar Francijas ārlietu ministru Žanu Marku Ero.

Tramps uz Korejas pussalu ir nosūtījis lidmašīnu bāzes kuģi ar triecienu grupu, apliecinot savu vēlmi sapurināt ārpolitikas stratēģiju.

Ceturtdien ASV armija džihādistu grupējuma "Daesh" "Islāma valsts" kompleksam Afganistānā uzmetusi pasaules jaudīgāko bumbu, kas nav atombumba. Savukārt pagājušajā nedēļā Tramps deva rīkojumu par spārnoto raķešu triecieniem Sīrijas gaisa spēku bāzei, no kuras, pēc ASV rīcībā esošās informācijas, tika īstenots ķīmisko ieroču uzbrukums civiliedzīvotājiem.

Tramps vairākkārt ir apgalvojis, ka novērsīs Ziemeļkorejas spējas radīt ballistisko raķeti, kas spēj nest kodolgalviņu un sasniegt ASV.

ASV izvērtē militāras iespējas reaģēt uz Ziemeļkorejas ieroču programmām, atklāja Baltā nama ārpolitikas padomnieks, kurš vēlējās palikt anonīms, norādot, ka kārtējais provokatīvais izmēģinājums Ziemeļkorejā ir tikai laika jautājums.

Izskanējis, ka Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligonā pieaug aktivitāte pirms sestdien gaidāmajām svinībām, kad tiks atzīmēta valsts dibinātāja Kima Irsena 105. dzimšanas diena. Baltā nama padomnieks norādīja, ka ierasti šādās gadadienās tiek rīkota liela parāde, kurā tiek izrādīts bruņojums un pat bruņojuma butaforijas.

Ķīna ilgstoši ir iebildusi pret krasu rīcību pret Ziemeļkoreju, bažījoties, ka režīma sabrukšana nozīmētu bēgļu plūsmu pār tās robežām un ASV armijas nonākšanu pie tās robežas.

"Dialogs ir vienīgai iespējamais risinājums," uzsvēra Vans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!