Foto: AP/Scanpix/LETA

Irānas prezidents Hasans Ruhani svētdien brīdināja Amerikas Savienotās Valstis "nespēlēties ar lauvas asti" un draudēja, ka konflikts ar Irānu būtu "visu karu māte".

Adresējot teikto ASV prezidentam Donaldam Trampam, Ruhani sacīja: "Jūs pasludināt karu un tad jūs sakāt, ka gribat atbalstīt Irānas tautu."

Ruhani arī atkārtoti brīdināja, ka Irāna var slēgt stratēģiski svarīgo Ormuza jūras šaurumu starp Persijas līci un Omānas līci, caur kuru tiek transportēta piektdaļa pasaules naftas.

"Mēs vienmēr esam garantējuši šī šauruma drošību. Nespēlējieties ar lauvas asti, jūs to nožēlosiet mūžīgi," sacīja Irānas prezidents šīs valsts diplomātu sanāksmē Teherānā.

"Miers ar Irānu būs visu mieru māte un karš ar Irānu būs visu karu māte," teica Ruhani.

Kā ziņots, Tramps maijā paziņoja, ka Vašingtona izstājas no 2015. gadā pasaules lielvaru noslēgtās kodolvienošanās ar Irānu un atjauno pēc šīs vienošanās noslēgšanas apturētās sankcijas, tikmēr pārējās valstis, kas parakstījušas šo vienošanos, - Lielbritānija, Francija, Vācija, Ķīna un Krievija - apņēmušās paturēt atvērtus ekonomiskos, finanšu un transporta kanālus ar Irānu, neskatoties uz ASV sankcijām.

Kopš ASV izstāšanās no kodolvienošanās vairums starptautisko uzņēmumu pametuši Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!