Kongo Demokrātiskajā Republikā ar septiņu nepāliešu izcelsmes ANO miera uzturētāju nolaupītājiem saistītais kaujinieku grupējums pēc nesen notikušajām sadursmēm pirmdien draudēja dot pavēli izpildīt kareivjiem nāvessodu.
Tomēr avoti ANO apšaubīja, vai miera uzturētāju nolaupītāji pakļausies draudus izteikušā grupējuma pavēlēm.

Miera uzturētāji tika nolaupīti pagājušajā mēnesī sadursmju laikā starp ANO spēkiem un kaujiniekiem, tādējādi mēnesi pirms jūlija beigās paredzētajām vēlēšanām apliecinot valstī valdošo nedrošību.

Ituri reģiona bruņoto grupējumu līderim Peteram Karimam lojālie kaujinieki līdz šim izvirzījuši virkni prasību, arī prasot izpirkuma maksu un valdības arestēto kaujinieku atbrīvošanu, savukārt ANO aicinājusi nolaupītos miera uzturētājus nekavējoties atbrīvot.

Nestabila kaujinieku koalīcija no patvaļas pārņemtā valsts ziemeļaustrumu reģiona - "Kongo Revolucionārā kustība" (MRC) - paziņojumu ar nāvessoda draudiem miera uzturētājiem izplatīja pirmdien, pēc pagājušajā nedēļā notikušajām sadursmēm starp valdības spēkiem un kaujiniekiem.

"Ja sekos vēl viens līdzīgs uzbrukums, MRC jutīs nepieciešamību vienkārši likt gūstekņiem izpildīt nāvessodu," teikts MRC izplatītajā paziņojumā.

Pagājušajā gadā kaimiņvalstī Ugandā izveidotā MRC, kas apvienoja vairākas etniskās grupas, pavēstīja, ka sadursmes izcēlušās ANO un valdības spēku veiktajā gūstekņu atbrīvošanas mēģinājumā.

Savukārt ANO pārstāvis noliedza, ka būtu notikusi jebkāda gūstekņu atbrīvošanas operācija, un pauda viedokli, ka Kongo DR valdības spēkiem uzbrukuši nemiernieki.

MRC pievienojās arī hema un lendu etniskajām grupām piederošie kaujinieki, taču Ituri alianses ir nepastāvīgas, un vairāki informācijas avoti ANO izteica šaubas, vai Karima kaujinieki klausītu MRC pavēlēm.

Ituri ir tikai viens reģions Kongo austrumos, kur vardarbība turpinās, neskatoties uz jau trīs gadus oficiāli ilgstošo mieru un ANO lielākās miera uzturēšanas misijas klātbūtni.

30.jūlijā paredzētajām parlamenta un prezidenta vēlēšanām būtu simboliski jāizbeidz no 1998.-2003.gadam ilgušais karš, kurā bija iesaistītas sešas kaimiņvalstis un kurā dzīvību zaudēja četri miljoni cilvēku, lielākoties - no bada un slimībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!