Foto: AFP/Scanpix

Kongo Demokrātiskās Republikas (DR) valdības spēku karavīri pirmdien atgriezušies resursiem bagātā austrumu reģiona galvaspilsētā Gomā, kuru brīvdienās pēc panāktas vienošanās pameta nemiernieku grupējuma M23 kaujinieki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Simtiem Kongo karavīru atgriezušies pilsētas galvenajās barakās. Ceturtdien darbu atsāks arī pilsētas lidosta, kas dos iespēju piegādāt humāno palīdzību iedzīvotājiem, amatpersonas pastāstīja aģentūrai AFP.

Nemiernieki Gomu pameta 11 dienas kopš padzina no tās ANO miera uzturētāju atbalstītos valdības spēkus. Tomēr dumpinieki sola atgriezties pilsētā, ja valdība 48 stundu laikā neizpildīs viņu prasības, norāda BBC.

Panāktā vienošanās paredz, ka M23 jāatvelk savi spēki 20 kilometrus no Gomas, apmaiņā pret virkni prasību ievērošanu, kuru skaitā arī politisko cietumnieku atbrīvošana. Tomēr aculiecinieki stāsta, ka nemiernieki atrodas daudz tuvāk pilsētai par noteiktajiem 20 kilometriem.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka nemiernieku grupējums "23.marta kustība" (M23) sestdien atstāja Gomas pilsētu, kas ir galvenā pilsēta ar minerālu resursiem bagātajos valsts austrumos.

Saskaņā ar pirmdien Ugandā panāktu vienošanos M23 kaujiniekiem līdz ceturtdienas pusnaktij bija jāatstāj Goma un viņiem aizliegts atrasties pilsētai tuvāk par 20 kilometriem. Tomēr vienošanās izpilde aizkavējās.

Pagājušajā nedēļā M23 ieņēma Gomu un paziņoja par plāniem "atbrīvot" visu valsti. Gomā nemierniekiem padevās apmēram tūkstotis valdības armijas karavīru un policistu. Nemiernieki ieņēma pilsētu, nesastopot praktiski nekādu pretošanos no ANO miera spēku un Kongo DR bruņoto spēku puses.

Nemiernieki pirms tam bija paziņojuši, ka mēģina panākt sarunu uzsākšanu ar Kongo DR prezidentu Džozefu Kabilu, tomēr valdība noraidīja nemiernieku prasību rīkot sarunas.

"Valdība uzskata "23.marta kustību" par grupējumu, kuru izveidojusi Ruanda, lai slēptu savu noziedzīgo darbību pret Kongo DR. "Šis ultimāts, kuru izvirzījis ielikteņu grupējums, mums ir bez jebkādas nozīmes," sacīja Kongo DR valdības pārstāvis Lambērs Mende.

Grupējuma M23 kaujinieki aprīlī sāka bruņotu sacelšanos resursiem bagātajā Ziemeļkivu reģionā. Vardarbības dēļ savas mājas ir pametuši 500 000 iedzīvotāju. Novembrī atsākušās kaujas ir smagākās kopš jūlija.

Kongo DR un ANO nemiernieku atbalstīšanā apsūdz kaimiņvalstis Ugandu un Ruandu, kas ar kaujinieku palīdzību cenšas iegūt kontroli pār derīgajiem izrakteņiem bagāto Ziemeļkivu reģionu.

Grupējumu M23, kura bruņotais spārns nosaukts par Kongo Revolucionāro armiju, ir izveidojuši tutsi kaujinieki. Saskaņā ar 2009.gada 23.martā noslēgtu miera vienošanos tutsi kaujinieki tika iekļauti Kongo DR armijā, bet M23 apgalvo, ka šīs vienošanās nosacījumi nav pilnībā īstenoti.

Iepriekš Āfrikas Savienības ārlietu ministri vienojās, ka cīņai ar nemierniekiem jāizveido reģionāls karaspēks. Ministri norādīja, ka tiem ir maza ticība 19 tūkstošu vīru lielajiem ANO spēkiem reģionā, vēsta BBC.

Kongo Demokrātiskās Republikas austrumi ir nemierīgi kopš 1994. gada, kad no Ruandas pēc genocīda, kurā gāja bojā aptuveni 800 tūkstoši cilvēku, te pārbēga vairāk nekā miljons Hutu etniskās grupas pārstāvju, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!