Foto: Kadrs no video

Baltkrievijas uzņēmējs Aleksandrs Zingmans, kurš martā tika aizturēts Kongo Demokrātiskajā Republikā (Kongo DR), trešdien tika atbrīvots un aizlidoja uz Zimbabvi.

Zingmans, kurš ir arī goda konsuls Zimbabvē, 18. martā tika aizturēts Kongo DR otrajā lielākajā pilsētā Lubumbaši.

54 gadus vecais Zingmans, kuram ir arī ASV pilsonība, pēc ierašanās Zimbabves galvaspilsētā Hararē paziņoja par savu atbrīvošanu un apgalvoja, ka ticis iegāzts.

"Tieši šodien mūs atbrīvoja no drošības izlūkdienestu apcietinājuma centra (..) Kinšasā," uzņēmējs pateica reportieriem kādā Harares viesnīcā. Līdz ar Zingmanu bija aizturēts cits Baltkrievijas pilsonis Oļegs Vodčics un Itālijas uzņēmējs Paolo Persiko.

Zingmans sacīja, ka viņu aizturēšana laika ziņā sakritusi ar mediju ziņām, ka viņi ir "ieroču tirgotāji, kas devušies uz šo valsti, lai sarīkotu apvērsumu un apmācītu cilvēkus".

"Tās ir pilnīgas blēņas. Mēs kļuvām par nepareizas informācijas milzu upuriem," apgalvoja Zingmans. Viņš sacīja, ka pēc ierašanās Kinšasā triju aizturēto pases tika konfiscētas "bez kāda paskaidrojuma". "Pēc visām pārbaudēm (..) visas četras Kongo DR drošības aģentūras mūs pilnīgi attaisnoja, ka mums nav nekāda sakara ar ieroču tirdzniecību vai apmācību, un ka mēs esam legāli uzņēmēji, kas ieradušies saistībā ar lauksaimniecību un kalnrūpniecību," viņš piebilda.

Zingmans atzina, ka viņi 2000. gadā un šogad tikušies ar eksprezidentu Žozefu Kabilu saistībā ar lauksaimniecību, un nosauca Kabilu par "vienu no lielākajiem lauksaimniekiem Kongo DR".

Saskaņā ar ziņām no Baltkrievijas Zingmanam ir tuvi sakari ar augstākajām amatpersonām apmēram desmit Āfrikas un Tuvo Austrumu valstīs.

Kad viņš tika aizturēts, Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Tihanovska tviterī ierakstīja, ka "oligarha un ieroču tirgotāja Aleksandra Zigmana aizturēšanai vajadzētu būt pirmajam solim, lai izmeklētu viņa šaubīgos darījumus un tuvās attiecības ar Baltkrievijas režīmu". Zingmans noliedza jebkādu politisku saistību ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko un uzsvēra, ka ir tikai uzņēmējs, kas slēdz darījumus dažādās Āfrikas valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!