Foto: Reuters/Scanpix

Kongo Demokrātiskās Republikas (Kongo DR) drošības spēki pirmdien pieveikuši kaujiniekus, kuri uzbrukuši stratēģiski svarīgiem objektiem galvaspilsētā Kinšasā, vēsta televīzijas kanāls "Al Jazeera".

Bruņoti vīri uzbrukuši pilsētas lidostai un valsts televīzijas (RTNC) ēkai. Uzbrukuma motīvi nav pilnībā skaidri, bet, iespējams, tas bijis reliģiskā līdera Paula Džozefa Makangabila atbalstītāju mēģinājums pārņemt varu.

Pirmdienas gaitā drošības spēki nogalinājuši 16 un sagūstījuši vēl 20 uzbrucējus. Armija ir atguvusi kontroli pār pilsētu un situācija ir mierīga, paziņoja valdības pārstāvis Lamberts Mende. Armija atbrīvojusi 65 par ķīlniekiem sagrābtus žurnālistus.

Norisinoties uzbrukumam, televīzijā kameru priekšā pirms pārraižu pārtraukšanas parādījušies divi bruņoti vīri, kas nodevuši politisku vēstījumu prezidenta Džozefa Kabilas valdībai.

"Gideons Makangabila ir atnācis atbrīvot jūs no Ruandas verdzības," vēstījuma saturu citē aģentūra "Reuters".

Tikmēr pilsētas ielas palikušas tukšas, veikalnieki aizslēguši savas tirgotavas. "Viņi ir bruņoti ar mačetēm un šaujamieročiem. Viņi saņēma reportierus par ķīlniekiem. Notiek operācija viņu padzīšanai," aģentūrai AFP iepriekš stāstīja policijas pārstāvis Mvana Mputu.

Tikai dažas minūtes pēc uzbrukuma televīzijai pienākušas ziņas par apšaudi galvaspilsētas lidostā. Pagaidām gan nav skaidrs, vai šie uzbrukumi bijuši saistīti.

Kongo DR ir bagāta ar vērtīgiem derīgajiem izrakteņiem. Tie gan iedzīvotājiem nav atnesuši laimi un pārticību. Tā vietā valsti jau gadiem plosa militāri konflikti, kuros bojā gājuši miljoniem cilvēku.

Vardarbības epicentrs ir minerālvielām bagātie valsts austrumu reģioni, kur iedzīvotāji nonākuši Ugandas un Ruandas atbalstītu bruņotu grupējumu un valdības spēku kauju krustugunīs. Vardarbība te turpinās kopš 1994. gada, kad no Ruandas pēc genocīda, kurā gāja bojā aptuveni 800 tūkstoši cilvēku, te pārbēga vairāk nekā miljons Hutu etniskās grupas pārstāvju un kaujinieku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!