Foto: AFP/Scanpix
Kongo Demokrātiskās Republikas (Kongo DR) nemiernieku grupējums "23.marta kustība" (M23) ieņēmis Gomas pilsētu, kas ir galvenā pilsēta ar minerālu resursiem bagātajos valsts austrumos, un trešdien paziņoja par plāniem "atbrīvot" visu valsti.

"Tagad ir uzsākts ceļš uz Kongo atbrīvošanu .. Mēs grasāmies doties uz Bukavu [pilsētu] un pēc tam - uz [galvaspilsētu] Kinšasu. Vai jūs esat gatavi mums pievienoties?" jautāja M23 preses sekretārs Vianejs Kazarama, uzrunājot vairāk nekā 1000 cilvēku pūli Gomas stadionā.

Gomā otrdien nemierniekiem padevās apmēram tūkstotis valdības armijas karavīru un policistu. Nemiernieki ieņēma pilsētu, nesastopot praktiski nekādu pretošanos no ANO miera spēku un Kongo DR bruņoto spēku puses.

ANO Drošības padome otrdien nosodīja Gomas ieņemšanu un nolēma noteikt sankcijas pret M23 vadītājiem.

Nemiernieki pirms tam bija paziņojuši, ka mēģina panākt sarunu uzsākšanu ar Kongo DR prezidentu Džozefu Kabilu, tomēr valdība noraidīja nemiernieku prasību rīkot sarunas.

"Valdība uzskata "23.marta kustību" par grupējumu, kuru izveidojusi Ruanda, lai slēptu savu noziedzīgo darbību pret Kongo DR. Šis ultimāts, kuru izvirzījis ielikteņu grupējums, mums ir bez jebkādas nozīmes," sacīja Kongo DR valdības pārstāvis Lambērs Mende.

Pagājušo ceturtdien sadursmēs starp armiju un kaujinieku grupējumu M23 krita 113 kaujinieki un daži karavīri. Šīs sadursmes pie Ziemeļkivu provinces galvaspilsētas Gomas notika dienu pēc ANO paziņojuma, ka bruņoti grupējumi šajā rajonā no aprīļa līdz septembrim noslepkavojuši vairāk nekā 200 cilvēku, tai skaitā daudzus bērnus.

Grupējumu M23, kura bruņotais spārns nosaukts par Kongo Revolucionāro armiju, ir izveidojuši tutsi kaujinieki. Saskaņā ar 2009.gada 23.martā noslēgtu miera vienošanos tutsi kaujinieki tika iekļauti Kongo DR armijā, bet M23 apgalvo, ka šīs vienošanās nosacījumi nav pilnībā īstenoti.

ANO apsūdz Ruandu un Ugandu šī grupējuma atbalstīšanā, bet abas valstis to noliedz.

Cilvēktiesību organizācijas apsūdz M23 cilvēktiesību pārkāpumos un jauna vardarbības cikla uzsākšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!