Foto: AFP/Scanpix
Kaujinieku grupējums M23, turpinot virzīties uz Kongo Demokrātiskās Republikas (DR) galveno austrumu pilsētu Gomu, pirmdien izvirzījis ultimātu valdību atbalstošajiem spēkiem 24 stundu laikā pamest pilsētu un sākt sarunas. Valdība ultimātu noraidījusi un sola aizstāvēt pilsētu, vēsta raidsabiedrība BBC.

M23 kaujinieki svētdien atradās vien dažu kilometru attālumā no Gomas. Pilsētu pameta desmitiem tūkstoši iedzīvotāju. Pilsētas ielas pirmdien ir tukšas, pa retam sastopamas vien armijas un ANO miera spēku automašīnas, vēsta BBC.


M23 nemiernieki, kuri aprīlī sāka bruņoto sacelšanos, ceturtdien sākuši kaujas ar valdības spēkiem. Sestdien kaujinieki ieņēma Kibumbas pilsētiņu, kas atrodas 30 kilometrus uz ziemeļiem no Ziemeļkivu provinces galvaspilsētas Gomas, lai gan viņus apšaudīja ANO miera spēku helikopteri.

Kongo DR amatpersonas norāda, ka aiz M23 slēpjas Ruandas valdība. „Mēs dodam priekšroku sarunām ar Ruandu, īsto agresoru,” lēmumu nepieņemt nemiernieku ultimātu par sarunu uzsākšanu pamato vadības pārstāvis Lambert Mende.

Jau vēstīts, ka svētdien ANO Drošības padome stingri nosodīja Kongo Demokrātiskās Republikas (DR) kaujinieku uzbrukumus valsts austrumos un pieprasīja pārtraukt grupējuma M23 virzīšanos uz provinces galvaspilsētu Gomu.

Drošības padome arī pieprasīja pārtraukt kaujinieku atbalstīšanu no ārienes, norādot, ka grupējums ir labi ekipēts.

Sestdien kaujiniekiem izdevās ieņemt Kibumbas pilsētiņu, lai gan nemiernieku spēkus apšaudīja arī ANO miera spēku helikopteri. Kibumba atrodas 30 kilometrus uz ziemeļiem no provinces galvaspilsētas Gomas pie Ruandas un Ugandas robežas.

Ziemeļkivu gubernators Žīljēns Paluko norāda, ka armija ir atkāpusies no Kibumbas, jo nemiernieki ir bijuši bruņoti ar smagajiem ieročiem un viņus atbalstījuši Ruanadas karavīri.

Ruanda noliedz, ka atbalstītu kaujiniekus, bet ANO eksperti norāda, ka viņiem ir liecības par kaimiņvalsts atbalstu M23, tāpēc aicina Drošības padomi vērsties pret Ruandas amatpersonām.

Piektdien Kongo DR amatpersonas ziņoja, ka ceturtdien sāktajās kaujās ir nogalināti 150 kaujinieki. Abas puses vainoja viena otru konflikta uzsākšanā.

Oktobrī ANO eksperti paziņoja, ka Uganda un Ruanda apgādā nemierniekus ar ieročiem. Speciālisti norāda, ka tā ir cīņa par ietekmi ar derīgajiem izrakteņiem bagātajā reģionā.

Tutsi etniskās grupas vadītais nemiernieku grupējums M23, kurš bruņoto sacelšanos sāka aprīlī, jau jūlijā sāka ieņemt pozīcijas pie Gomas pilsētas. ANO un Kongo apsūdz Ruandu nemiernieku atbalstīšanā. Ruanda šīs apsūdzības noliedz.

Iepriekš Āfrikas Savienības ārlietu ministri vienojās, ka cīņai ar nemierniekiem jāizveido reģionāls karaspēks. Ministri norādīja, ka tiem ir maza ticība 19 tūkstošu vīru lielajiem ANO spēkiem reģionā, vēsta BBC.
Kongo Demokrātiskās Republikas austrumi ir nemierīgi kopš 1994. gada, kad no Ruandas pēc genocīda, kurā gāja bojā aptuveni 800 tūkstoši cilvēku, te pārbēga vairāk nekā miljons Hutu etniskās grupas pārstāvju, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!