Foto: AFP/Scanpix

Kongo Demokrātiskā Republika (DR) sākusi operāciju pret Ruandas hutu nemierniekiem valsts austrumos, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kongo DR valdība bija solījusi uzbrukt kaujiniekiem, kad tie janvārī neizpildīja nosacījumu nolikt ieročus. Hutu nemiernieki ir saistīti ar 1994. gadā notikušo genocīdu Ruandā.

Uzbrukums otrdien noticis Dienvidkivu provincē, aptuveni 10 kilometrus no Burundi robežas. ANO miera uzturētāji atsaukuši piedāvājumu palīdzēt operācijā pret hutu nemierniekiem, jo divi Kongo DR armijas ģenerāļi tiek turēti aizdomās par cilvēktiesību pārkāpumiem, norāda BBC.

Simtiem hutu nemiernieku klātbūtne Kongo DR austrumos rada nestabilitāti valstī. Daudzi no nemierniekiem ir piedalījušies 1994. gada Ruandas genocīdā, kurā nogalināti 800 000 cilvēku – galvenokārt Tutsi cilts pārstāvji.

Pēc tam varu Ruandā pārņēma tutsi vadīta valdība, un hutu nemiernieku līderi bēga pāri robežai uz Kongo DR. Nemiernieku klātbūtni par ieganstu uzbrukumam ar derīgajiem izrakteņiem bagātajos Kongo DR austrumos ir izmantojusi Ruanda.

Foto: Kongo DR armija valsts austrumos

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!