Foto: AP/Scanpix
Ebolas vīrusa uzliesmojumā, kas pagājušā gada augustā sākās Kongo Demokrātiskajā Republikā, miruši jau aptuveni 1000 cilvēki, vēsta ziņu aģentūra AP.

ANO Pasaules Veselības organizācija (PVO) sākotnēji plānoja ierobežot slimības izplatību, taču vairākas amatpersonas paudušas bažas, ka nedrošība reģionos un nepietiekamie finanšu resursi ir iedragājuši centienus šo slimību ierobežot.

"Nedrošība ir kļuvusi par lielu šķērsli, lai nodrošinātu, ka mēs varam piekļūt, sadarboties un kalpot kopienām," sacīja PVO amatpersona.

Kopš janvāra valstī ir reģistrēti 119 uzbrukumi, no kuriem 42 ir vērsti pret veselības aprūpes iestādēm, bet 85 veselības aprūpes darbinieki ir ievainoti vai nogalināti. Ebolas ierobežošanas reģionā darbojas vairākas nemiernieku grupas un ebolas jautājums tiek izmantots politiskajā sāncensībā.

Kopš uzliesmojuma sākuma līdz 1. maijam Kongo ir reģistrēti 1510 inficēšanās gadījumi un 994 nāves gadījumi.

2014. –2016. gada uzliesmojums Rietumāfrikas valstīs Gvinejā, Sjerraleonē un Libērijā pievērsa pasaules uzmanību, jo tas nogalināja vairāk nekā 11000 cilvēku.

Vairāk nekā 109 000 cilvēku ir saņēmuši eksperimentālu, bet efektīvu Ebolas vakcīnu, un PVO amatpersonas uzskata, ka drīz varētu vēl vienu vakcīnu.

Viņš arī teica, ka Ebolas ierobežošanas pasākumu finansējums saskaras ar "steidzamu, kritisku finanšu nepiekamību" aptuveni $54 miljonu apmērā, un aicināja sniegt lielāku palīdzību Kongo un pasaulei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!