Foto: Kadri no video

Kongo Demokrātiskās Republikas galvaspilsētā un ekonomiskajā centrā Kinšasā, kur mīt vairāk nekā 17 miljoni cilvēku, popularitāti jauno un nabadzīgo iedzīvotāju vidū gūst jauna bīstama narkotika, dēvēta par bombē, vēsta "Spiegel". Tā pamatā tiek izgatavota no automašīnu katalizatoros atrodamajām vielām.

Jauno narkotiku straujo izplatību iezīmēja saziņas un sociālajos tīklos, galvenokārt "WhatsApp" un "TikTok", izplatītie video ar pilnīgi nekustīgiem vai lēnas kustības veicošiem cilvēkiem, kuri tiekot dēvēti par Kinšasas zombijiem. Pie palielinātajām kustībām vai pat pilnīgas atslēgšanās no apkārtnes vainojamas jaunās narkotikas.

Bombē izplatība konkrētajā pilsētā skaidrojama ar sociālekonomiskiem faktoriem, atzīmē Vācijas medijs. Pilsēta tiek uzskatīta par vienu no dārgākajām lielpilsētām pasaulē, kurā pusdienas vidusmēra restorānā maksās vairākus desmitus eiro, bet labiekārtota mājokļa īres cena daudz neatšķirsies no cenām Rietumeiropas lielpilsētās. Tajā pašā laikā izteikts iedzīvotāju vairākums dzīvo absolūtā nabadzībā un daudzos milzīgās pilsētas rajonos faktiski valda krimināli grupējumi.

Jaunu un nabadzīgu cilvēku kopienai, dēvētai par kulunas jeb huligāniem, kuri uztur sevi ar sīkām zādzībām un citām nelikumībām bombē, kura deva maksājot mazāk par vienu ASV dolāru, piedāvājot iespēju savu bezcerīgo dzīvi aizmirst.

@umtitiakaballon

Bombe😂😂😂#fyp #bombe #viral #kinshasa #congo #africa

♬ original sound - Akaballon10
@floridaukt1

Kinshasa to boyi bombe 😬😬

♬ son original - Florida Tshibangu Ük
@jvnihornongojr

Bombé😭🤣🤣🤣#kinshasa #congolaise🇨🇩 #mboka_elengi #mbokaelengi #bombé #Rdc #rdcongo

♬ son original - Présidentnongojr97


@cnl_congo_new_look

EFFET BOMBÉ NA KIN#Kinshasa #Kin #RDC #CNL #CongoNewLook #ThierryLandu #LesLions #KinshasaMakambo #Congo

♬ son original - CNL_CONGO_NEW_LOOK
@hassane_important

#BOMBÉ#KINSHASA#CONGONWES#RDC#BUZOBAKIN# #HASSANE IMPORTANT

♬ son original - user8487418648150
@langa_couture

phénomène Bombé ##bombé ##Diamba #drogue

♬ Bangi - Fellow


Jaunā narkotika vēl tiek pētīta, bet jau tagad ir skaidrs, ka tā ir ļoti bīstama veselībai, radot plaušu un sirds slimību riskus, kā arī palielina vēža attīstīšanās iespēju. Auto katalizatori satur cinka oksīdu, platīnu un rodiju, bet varasiestāžu rīcībā nonākušajos bombē paraugos atklāts arī tramadols, dolarēns, nitrils, ampicilīns un atsevišķos gadījumos pat heroīna pēdas. Kā tieši visas šīs un citas narkotiku sastāvā esošās vielas savstarpēji reaģē un ietekmē cilvēka organismu, radot eiforijas efektu, vēl tiek pētīts.

Pati par sevi tā ir brūnīgi pelēcīgs gaišs pulveris, no kura vienu daļu šņauc, bet otru pīpē, piejaucot to cigarešu tabakai. Sākotnēji lietotājam iestājas eiforija, bet pēc brīža sāk kustēties un reaģēt aizvien lēnāk. Apātijā, tostarp dziļā miegā, var pavadīt pat vairākas dienas. Lietošanu nepavada ne halucinācijas, ne sapņi, lietotājs neizjūtot un nedomājot pilnīgi neko. Lai šo dienu laikā nepaliktu neēduši, narkomāni bombē pulverim piejaucot saberztas tabletes, kas veicina ēstgribu, raksta "Spiegel" žurnālisti, kuri bīstamo narkotiku lietošanu vērojuši klātienē. Apātija un ciešais miegs, ko narkomāni paši pielīdzina gulēšanai zem audekla, daudziem ir arī letāls.

Katalizatori paši par sevi tajos atrodamo reto metālu – platīna un rodija – dēļ var maksāt vairākus simtus eiro arī pie mums, un Kongo izmeklētāji sākotnēji bijuši pat ļoti pārsteigti, ka tie tiek izmantoti arī narkotiku izgatavošanai. Tas apgrūtina arī cīņu ar narkotiku izgatavotājiem, jo automašīnu katalizatoru iepirkšana ir ierasts un legāls daudzu uzpircēju rūpals.

Tiesa, Kongo ir izplatītas arī katalizatoru zādzības, tostarp no autoservisiem. Ierasta prakse ir no auto katalizatoriem izņemt vērtīgo sastāvu, bet vietā ielikt smalku metāla vadu mudžekļus, kas lietotājam neļauj saklausīt atšķirību. Tā kā katalizatoru galvenā funkcija ir attīrīt izplūdes gāzes, tad bez tiem vidē nonāk arī vairāk indīgu vielu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!