Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Kongress apstiprinājis Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās, formāli apstiprinot elektoru balsojumu.

Pēc tam, kad saskaitītas trīs elektoru balsis no Vermontas, Baidens un jaunievēlētā viceprezidente Kamalas Harisa elektoru balsojumā savāca vairāk nekā 270 balsis, kas bija nepieciešamas uzvarai. Tādējādi līdzšinējais prezidents Donalds Tramps arī formāli zaudējis cīņu par prezidenta amata otro termiņu.

Gan apakšpalāta, gan augšpalāta noraidīja priekšlikumus neņemt vērā Pensilvānijas un Džordžijas štata elektoru balsis par Baidenu. Atsevišķi republikāņi iebilda arī pret Arizonas, Nevadas un Mičiganas elektoru balsīm, bet atbalsts tam bija tik niecīgs, ka jautājums netika pat izdebatēts.

Pirms balsojuma, kas ir pieņemta ceremoniāla prezidenta vēlēšanu sastāvdaļa, ASV Kongresā iebruka Trampa atbalstītāju pūļi. Pārraujot drošības barjeras un policijas ķēdes, ēkā plosījušies vairāki tūkstoši cilvēku, un nekārtību laikā dzīvību zaudējuši četri cilvēki, bet daudzi, tostarp policisti tika ievainoti.

Pēc vairākām stundām balsošana tika atsākts, Trampa labajai rokai, viceprezidentam Maikam Pensam cita starpā paziņojot, ka darbs tiek atsākts, un tie, kuri iebruka Kapitolija ēkā, neuzvarēja. "Vardarbība nekad neuzvar! Šī ēka joprojām pieder tautai," viņš paziņoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!