Foto: AP/Scanpix
Konklāvs, kas pēc līdzšinējā katoļu baznīcas galvas Benedikta XVI atkāpšanās sasaukts jauna pāvesta ievēlēšanai, sāksies otrdien, teikts piektdien izplatītajā Svētā Krēsla paziņojumā.

Kardinālu sākotnējā sanāksme "izlēmusi, ka konklāvs sāksies otrdien, 2013.gada 12.martā", teikts paziņojumā.

Pēc īpašā dievkalpojuma "Pro Eligendo Romano Pontifice" kardināli otrdien dosies uz Siksta kapelu, kur viņi tiks ieslēgti līdz brīdim, kad tiks izraudzīts jaunais baznīcas galva, par ko liecinās balti dūmi, kas pacelsies virs Vatikāna pils.

Katram no 115 kardināliem elektoriem būs jādod zvērests neizpaust neko no tā, kas notiks konklāvā. Par šī zvēresta laušanu draud izslēgšana no baznīcas.

Nedēļas nogalē un pirmdienā pirms konklāva kardināli turpinās debates par iespējami labāko pāvesta kandidātu.

Vatikāna eksperti stāsta, ka kardināli esot sadalījušies divās gandrīz vienlīdz lielās grupās. Vienas grupas pārstāvji uzskatot, ka baznīcas vadība jāuztic pašreizējam Milānas arhibīskapam Andželo Skolam, kamēr otra grupa dotu priekšroku kādam, kas nav itālis.

Starp iespējamajiem citiem kandidātiem, kuru vārdi izskan baumās, tiek minēts kanādietis Marks Uvjē, kardināls Pīters Kodvo Apija Tērksons no Ganas, ASV kardināls Šons O'Malijs un Manilas arhibīskaps Antonio Tagle.

Fotogelerijā: Pāvesta atkāpšanās uzruna


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!