Foto: AP/Scanpix/LETA

Bijušais Itālijas premjerministrs un kreisi centriskās Demokrātiskās partijas (PD) līderis Mateo Renci, kā arī ekspremjers un konservatīvā bloka līderis Silvio Berluskoni noraidījuši iespējamo "lielās koalīcijas" izveidošanu pēc 4. martā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka nevienai partijai vai partiju blokam neizdosies izcīnīt pārliecinošu vairākumu, un analītiķi uzskata kreiso un labējo koalīciju par vienu no ticamākajiem vēlēšanu iznākumiem.

"Es piekrītu Silvio Berluskoni, ir pareizi, ka mēs atgriežamies pie vēlēšanām, ja nav pareizo apstākļu valdības izveidošanai," otrdien paziņoja Renci, atbildot uz Berluskoni izteikumiem dienu iepriekš.

Berluskoni pirmdien intervijā radiostacijai RAI sacīja: "Pašreiz Itālijā mums nav iespējams iesaistīties koalīcijā nedz ar Pieczvaigžņu kustību (M5S), nedz ar Demokrātisko partiju." "Ja centriski labējie neiegūs vairākumu, mēs atgriezīsimies pie vēlēšanām," paziņoja Berluskoni.

Berluskoni vadītā partija "Forza Italia" ("Uz priekšu, Itālija!") ir izveidojusi aliansi ar Ziemeļu līgu un galēji labējo pretimigrācijas partiju "Fratelli d'Italia" ("Itālijas brāļi"). Kā liecina aptaujas, bloks vēlēšanās saņems vairāk nekā 37% balsu.

Galvenie vēlēšanu sāncenši ir populistu Pieczvaigžņu kustība un centriski kreisā koalīcija, kurā dominē valdošā Demokrātiskā partija. Abiem šiem spēkiem aptaujās prognozēti 27% līdz 28% balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!