Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs piektdien paziņojis, ka pēc šonedēļ notikušajiem nemieriem valstī lielā mērā atjaunota "konstitucionālā kārtība".

Savukārt Iekšlietu ministrija informējusi, ka "likvidēti 26 bruņoti noziedznieki" un vairāk nekā 3000 aizturēti. Nemieros gājuši bojā 18 policisti un Nacionālās gvardes karavīri.

"Ir sākta pretterorisma operācija. Tiesībsargāšanas institūcijas smagi strādā. Konstitucionālā kārtība lielā mērā ir atjaunota visos valsts reģionos," teikts prezidenta kancelejas izplatītajā paziņojumā.

"Vietējās varasiestādes kontrolē situāciju. Tomēr teroristi joprojām izmanto ieročus un bojā pilsoņu īpašumu. Tādēļ ir jāturpina pretterorisma darbības, līdz kaujinieki būs pilnībā likvidēti."

Krievijas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB) ceturtdien nosūtījusi uz Kazahstānu "miera uzturētājus".

Ziņu aģentūra "Reuters" piektdienas rītā Kazahstānas lielākās pilsētas Almati centrālajā laukumā, kur iepriekšējā dienā karavīri šāva uz protestētājiem, novērojusi bruņutransportierus.

Dažus metrus tālāk stipri bojātā civilā automašīnā bijis redzams cilvēka līķis.

Citviet pilsētā bija redzams izdemolēts munīcijas veikals, bet citā laukumā Almati novēroti armijas spēkrati un apmēram simt cilvēku militārās formās.

Prezidenta administrācija paziņojusi, ka piektdien Tokajevs uzrunās pilsoņus, mudinot Almati iedzīvotājus ierobežot pārvietošanos pilsētā, kamēr "turpinās pārējo paslēpušos bandītu meklēšana".

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās svētdien Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Protesti nākamās dienās pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

81 gadu vecais Nazarbajevs vadīja valsti kopš padomju laikiem un ir saglabājis lielu ietekmi, lai gan pirms trim gadiem atkāpās no prezidenta amata.

Otrdien Almati sākās sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem, kas turpinājās arī trešdien, kad protestētāji iebruka un aizdedzināja sabiedriskās ēkas Almati un citviet valstī.

Visā Kazahstānā izsludināts ārkārtējais stāvoklis un noteikta komandantstunda.

Tokajevs nemieros vainoja ārvalstu apmācītus "teroristus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!