Lietuvas Konstitucionālā tiesa izskatīs Seima deputātu grupas pieprasījumu noskaidrot, vai Lietuvā cilvēks spēj izdzīvot, mēnesī saņemot 130 litus (26,52 latus) - summu, kas atbilst šobrīd Lietuvas likumdošanā noteiktajam minimālā dzīves līmeņa rādītājam, vēsta laikraksts "Lietuvos rytas".
Deputāti savā pieprasījumā pauduši šaubas, vai šāds minimālais dzīves līmenis, kas Lietuvā noteikts no 2007.gada sākuma, nav pretrunā ar konstitūcijā paredzēto tiesiskās drošības principu, tātad arī ar konstitūcijā paredzēto tiesiskās valsts principu. Viņuprāt, valsts nav izpildījusi pienākumu "garantēt tiesiskās regulēšanas drošību un stabilitāti un respektēt savu pilsoņu likumīgās intereses".

Lietuvas likumā noteikts, ka minimālais dzīves līmenis līdzinās ģimenes mēneša ieņēmumu summai, rēķinot uz vienu ģimenes locekli, kas garantē minimālo sociāli pieļaujamo personas vajadzību apmierināšanu atbilstīgi organisma vajadzībām pēc pārtikas saskaņā ar fizioloģiskajām normām, kā arī minimālās vajadzības pēc apģērba, apaviem, mēbelēm, saimniecības un higiēnas piederumiem, mājokļa, komunālajiem, transporta, sakaru, kultūras un izglītības pakalpojumiem, atgādina avīze.

Deputāti pauduši viedokli, ka likumdošanā fiksētais minimālais dzīves līmenis krietni atpaliek no reālā.

Saskaņā ar 2006.gada datiem zem nabadzības robežas dzīvoja piektā daļa Lietuvas iedzīvotāju jeb aptuveni 680 000 cilvēku, norāda laikraksts. Nabadzības robeža šai laikā bija noteikta 437 liti (89,15 lati) mēnesī vienai personai un 918 liti (187,27 lati) mēnesī ģimenei, kurā ir divi pieaugušie un divi bērni vecumā līdz 14 gadiem.

Ar ekonomiskajām grūtībām aizpērn saskārušies 78% Lietuvas iedzīvotāju, liecina statistikas dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!