Foto: AP/Scanpix/LETA

Kijevas un Maskavas lidostās sestdien teju vienlaicīgi nolaidušās lidmašīnas ar apmaiņā iekļautajiem cilvēkiem, sestdien vēsta ārvalstu mediji.

Lidmašīna ar Ukrainas pilsoņiem nolaidusies Kijevas Borispiļas lidostā, kur to ar aplausiem sagaidīja atbrīvoto gūstekņu tuvinieki. Vienlaikus Maskavas Vnukovas lidostā nolaidusies lidmašīna ar atbrīvotajiem Krievijas pilsoņiem. Atbrīvoto Ukrainas pilsoņu vidū ir režisors Oļegs Sencovs, kā arī 24 ukraiņu jūrnieki, kurus Krievija pagājušā gada novembrī sagūstīja Kerčas šaurumā.

Ukrainas prezidents Vladimirs Zeļenskis žurnālistiem paudis, ka Ukraina cer uz to, ka Minskas pārrunu process turpināsies, savukārt Sencovs pēc atbrīvošanas esot pateicies visiem, kuri cīnās par viņa un citu aizturēto atbrīvošanu, kā arī piebildis, ka "cīņa nav beigusies". Pēc tam viņš esot apskāvis savu meitu, no notikuma vietas vēsta britu raidsabiedrības BBC Krievijas redakcija.

BBC ziņo, ka Zeļenskis paziņojis, ka viņam sestdien bijusi telefonsaruna ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Zeļenskis sacījis, ka ukraiņu atgriešanās no Krievijas ir priecīgs notikums, pirmais solis, kas sperts, lai atbrīvotu visus gūstekņus.

Kā vēsta mediji, apmaiņa notikusi formātā “35 pret 35” – abas lidmašīnas ar bijušajiem Krievijas un Ukrainas ieslodzītajiem veiksmīgi piezemējušās lidostās. 35 cilvēki no katras puses šķērsoja robežu, aģentūrai “RIA Novosti” atzinusi Krievijas pilnvarotā cilvēktiesību jautājumos Tatjana Moskaļkova.

"Delfi" jau rakstīja, ka Krievija un Ukraina sestdien sākušas ilgi gaidīto gūstekņu apmaiņu, vēsta Krievijas un Ukrainas mediji.

2018. gada nogalē Sencovam tika piešķirta Eiropas Parlamenta (EP) Andreja Saharova cilvēktiesību balva.

Sencovs tika aizturēts 2014. gada 11 .maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015. gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!