Foto: stock.xchng
Kopenhāgenas pilsētas dome apsver iespēju legalizēt hašišu, lai uzlabotu šīs narkotiskās vielas tirdzniecības un lietošanas kontroli.

"Kontrolēta legalizēšana pavērtu iespēju rast jaunus risinājumus, kas ierobežotu negatīvās sekas un samazinātu sociālās problēmas, kas saistītas šīs vielas aizliegumu, kas cietis neveiksmi," piektdien atzina Kopenhāgenas mērs sociālo lietu jautājumos Mikels Varmings.

Taču, lai varētu legalizēt hašiša lietošanu, nepieciešama Dānijas valdības un parlamenta atbalsts.

Pērn Dānijas Tieslietu ministrija noraidīja līdzīgu priekšlikumu, kas tika dēvēts par Kopenhāgenas modeli.

Tomēr Varmings ir apņēmības pilns atkārtoti vērsties valdībā, lūdzot atļauju uz izmēģinājuma laiku ieviest Kopenhāgenas modeli. Tas paredz, ka hašišs tiktu pārdots tikai personām, kas sasniegušas vismaz 18 gadu vecumu, un šīs narkotiskās vielas tirdzniecība tiktu kontrolēta.

"Lai nesekmētu plašāku [hašiša] lietošanu, tirdzniecības vietas nebūtu īpaši pievilcīgas un tās neradītu īpašu kultūru vai atmosfēru, kas piesaistītu jaunus lietotājus," paredz Kopenhāgenas plāns, kurā arī uzsvērts, ka nedrīkst pieļaut, ka šī programma izraisītu "hašiša tūrismu".

Šo narkotisko vielu varētu iegādāties tikai Dānijas pilsoņi, un hašišs būtu pieejams dažādās stipruma pakāpēs, un pircējiem tiktu sniegta izsmeļoša informācija.

"Legalizēšana ļautu mums vairāk kontaktēties ar cilvēkiem, kuriem ir atkarības problēmas. Tādējādi mēs arī būsim droši, ka hašišs patiesi ir hašišs, nevis gumijas, stikla un citu indīgu vielu sajaukums," skaidroja Varmings, vienlaikus atzīstot, ka amatpersonas nav pārliecinātas, ka šāds izmēģinājums būtu veiksmīgs.

"Mēs nezinām, vai legalizēšana palielinās patēriņu, un mēs nezinām, kā uz to reaģēs sociāli un psiholoģiski viegli ietekmējami cilvēki," norādīja amatpersona.

Šobrīd īsti nav arī skaidrs, no kurienes Kopenhāgena iegūtu hašišu pārdošanai.

Viena iespēja ir importēt to no ASV, kur hašišs tiek ražots medicīniskiem nolūkiem, taču sarunas ar ASV varasiestādēm par šo jautājumu vēl nav sāktas.

Saskaņā ar pašreizējo kārtību hašiša ievešana un pārdošana Dānijā ir pretlikumīga, lai gan melnajā tirgū Dānijā ik gadu tiek pārdots hašišs aptuveni viena miljarda kronu (94,2 miljonu latu) vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!