Foto: AFP/Scanpix

Kopš marta beigās stājies spēkā Eiropas Savienības (ES) un Turcijas līgums par imigrācijas plūsmas apturēšanu, Egejas jūrā ceļā no Turcijas uz Grieķiju nav noslīcis neviens nelegālais imigrants, ceturtdien paziņoja ES amatpersona.

Atbilstoši līgumam visi nelegālie imigranti, kas Grieķijā ieradušies pēc 20. marta, tiek nosūtīti atpakaļ uz Turciju.

Kopš šī brīža dramatiski sarucis nelegālo imigrantu skaits, kas ierodas Grieķijā, sacīja līguma izpildes uzraudzīšanai Eiropas Komisijas ieceltā amatpersona Mārtens Vervejs.

Iepriekšējā mēnesī pirms līguma noslēgšanas Grieķijā katru dienu ieradās vidēji 16 077 nelegālie imigranti, ceturtdien Eiropas Parlamentam sacīja Vervejs.

Kopš 20. marta šis skaitlis nokrities līdz vidēji 399 nelegālajiem imigrantiem dienā.

Šogad līdz 21. martam jūrā dzīvību zaudējuši 90 nelegālie imigranti, viņš sacīja, piebilstot, ka kopš šī datuma tādu nav bijis neviena.

"Tas bija viens no šīs vienošanās mērķiem," norādīja Vervejs.

Pērn Eiropā ieradās 1,2 miljoni nelegālo imigrantu - pārsvarā no Afganistānas, Irākas un Sīrijas. Nelegālo imigrantu vidū tikai 30% ir Sīrijas kara bēgļi, pārējie ir ekonomiskie imigranti, decembrī atzina Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Kopš gada sākuma strauji pieaudzis nelegālo imigrantu skaits, kas cilvēku kontrabandistu kuģos devušies no Lībijas uz Itāliju un uzņemti Itālijas krasta apsardzes, kā arī jūras operāciju kuģos, liecina atbildīgo dienestu apkopotie jaunākie dati.

Nelegālo imigrantu skaita pieaugums šajā maršrutā skaidrojams ar labāku laikapstākļu iestāšanos, kā arī to, ka faktiski slēgts līdz šim nelegālo imigrantu un cilvēku kontrabandistu iecienītais maršruts no Turcijas uz Grieķiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!