Foto: AP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas Leiboristu partijas līderis Džeremijs Korbins trešdien solīja atbalstīt premjerministres Terēzas Mejas "Brexit" līgumu, ja viņa piekritīs izmaiņām savās "sarunu sarkanajās līnijās," tostarp valsts palikšanai muitas savienībā ar Eiropas Savienību (ES).

Trešdienas vakarā publicētā vēstulē Mejai Korbins izklāstīja piecas juridiski saistošas apņemšanās, ko viņš mēģina panākt no premjeres apmaiņā pret Leiboristu partijas atbalstu, tai skaitā izveidot "pastāvīgu un visaptverošu visas Apvienotās Karalistes muitas savienību".

"Mēs ticam, ka muitas savienība ir nepieciešama, lai nodrošinātu netraucēto tirdzniecību, kas vajadzīga mūsu uzņēmumiem, strādniekiem un patērētajiem, un tā ir vienīgais dzīvotspējīgais ceļš, lai nodrošinātu, ka Īrijas salā nav cietas robežas," rakstīja Korbins.

Korbins, kuram pagājušonedēļ bija pirmās privātās sarunas ar Meju kopš viņas "Brexit" līguma noraidīšanas parlamentā janvārī, arī pieprasīja "ciešu saiti ar vienoto tirgu" un "dinamisku saiti tiesību un aizsardzību jomā".

Lielbritānijas parlamentārieši nav spējuši vienoties "Brexit" jautājumā, sevišķi par "Brexit" līguma tā saukto pagaidu risinājumu, kas paredz saglabāt atvērtu robežu starp Ziemeļīriju un Īrijas Republiku gadījumam, ja Lielbritānija un ES nespētu vienoties par ilgtermiņa tirdzniecības līgumu.

Korbins savā vēstulē aicināja Meju "mainīt sarunu sarkanās līnijas un tiekties pēc ievērojamām izmaiņām Politiskajā deklarācijā," un piebilda, ka "tuvas ekonomiskās attiecības" "padarītu daudz mazāk ticamu to, ka jebkad būtu vajadzīgi kādi pagaidu risinājumi".

Korbina piedāvājums, kas ieskicē Lielbritāniju pēc "Brexit" daudz vairāk saistītu ar ES nekā Mejas plānā, tomēr var būt nepatīkams tiek leiboristiem, kas cer uz jauna referenduma rīkošanu par "Brexit".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!