Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ķīnas Ārlietu ministrija anulējusi akreditāciju trim amerikāņu "The Wall Street Journal" (WSJ) žurnālistiem, apsūdzot viņus par rasismu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Šī ir pirmā reize kopš Ķīnas komunistu vadoņa Mao laikiem, kad no valsts tiek izraidīti uzreiz vairāki žurnālisti. Iepriekš žurnālists izraidīts 1998. gadā, pēc tam ir bijuši gadījumi, kad akreditācija vienkārši nav pagarināta, skaidro BBC.

Šoreiz Ķīnas varasiestādes saniknojusi WSJ sleja par koronavīrusu un Ķīnas ekonomiku.

Raksts "Īstais slimnieks Āzijā ir Ķīna" tika publicēts trešajā februārī, bet par trīs žurnālistu akreditācijas anulēšanu paziņots trešdien, 19. februārī. Pirms tam Ķīna pieprasīja laikrakstam atvainoties.

"Ķīnas tauta nepriecājas par medijiem, kas runā rasu diskriminācijas valodā un ļaunprātīgi apmelo Ķīnu," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā. Ķīnas Ārlietu ministriju visvairāk satraucis tieši publikācijas virsraksts.

Saturiski slejā aprakstīts viens no negatīvajiem ekonomikas scenārijiem koronavīrusa izplatības dēļ.

WSJ norāda, ka nevienam no trim izraidītajiem žurnālistiem ar minēto sleju nav nekāda sakara. Tās autors ir starptautisko attiecību eksperts un žurnāla "American Interest" redaktors profesors Voters Rasels Mids.

Turklāt par koronavīrusa uzliesmojuma ietekmi uz Ķīnas ekonomiku rakstīja gandrīz visi pasaules mediji.

Ķīnas sašutums varētu būt balstīts vietējā kultūrā, kur vārdu salikums "aziātu slimnieks" jeb "sick man of Asia" var tikt uzskatīts par pazemojošu, skaidro BBC.

Tas sakņojas 19. gadsimtā, kad notika tā sauktie Opija kari starp Ķīnu un Lielbritāniju. Cjinu dinastijas beigās Ķīnā plauka opija tirdzniecība – imperatora aizliegto narkotisko vielu tirgoja britu kompānija.

Daudzi ķīnieši lietoja opiju un izskatījās bāli un slimi, tad arī parādījies apzīmējums "aziātu slimnieks".

Tomēr diez vai šī frāze ir īstais iemesls žurnālistu izraidīšanai, norāda BBC. Viens no izraidītajiem žurnālistiem rakstījis par Ķīnas prezidenta Sji Dzjiņpina brālēnu, kura darbība Austrālijā ieinteresējusi tiesībsargājošās iestādes.

Otrs izraidītais daudz rakstījis par Ķīnas valdības izmantoto digitālo cilvēku izsekošanas sistēmu.

Koronavīrusa "Covid-19" uzliesmojums Ķīnā fiksēts kopš decembra. Uz 20. februāri ir dati par vairāk nekā 75 700 inficētajiem Ķīnā, 2129 cilvēki no slimības miruši, bet 16 526 izveseļojušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!