Foto: EPA/Scanpix/LETA
Kopš janvāra vidū izskanēja ziņas par pirmajiem diviem mirušajiem no noslēpumaina jauna veida koronavīrusa Ķīnā, sērga līdz 27. janvārim laupījusi jau desmitiem dzīvību.

Ķīnā līdz pirmdienai ziņots jau par 81 nāves gadījumu, bet gandrīz par 3000 cilvēkiem iegūts apstiprinājums, ka viņi saslimuši koronavīrusa dēļ, ziņo raidsabiedrība BBC.

Visvairāk mirušo – 76 – ir Hubei provincē, kur sākās vīrusa izplatība. Vēl pieci cilvēki miruši citur Ķīnā. Slimības epicentrs Uhaņas pilsēta ir noslēgta un vairākās citās Ķīnas pilsētās ir spēkā ceļojumu ierobežojumi.

Vismaz 44 inficēšanās gadījumi fiksēti ārpus Ķīnas, tostarp Taizemē, ASV un Austrālijā. Ārpus Ķīnas neviens saslimušā nāves gadījums nav fiksēts.

Visā valstī pagarinātas Jaungada brīvdienas, bet Šanhajā valdība ir apturējusi uzņēmumu darbu, izņemot komunālo pakalpojumu sniedzējus, medicīnas pakalpojumus un lielveikalus.

Eksperti uzskata, ka vēl daudz vairāk cilvēku varētu būt inficēti (aplēses par 43 līdz 100 tūkstošiem), bet precīzus datus ir grūti aplēst, jo inficēšanās dažkārt notiek bez simptomiem.

Koronavīruss izraisa smagu elpceļu infekciju un tā ārstēšanai nav vakcīnas vai specifisku metožu. Vairums mirušo ir vecāka gadagājuma ļaudis ar jau esošām elpošanas problēmām.

Kur vīruss radās


Tiek uzskatīts, ka vīruss izplatījies no nelegāli tirgotiem savvaļas dzīvniekiem Uhaņas zivju tirgū.

Amatpersonas ir uz laiku aizliegušas savvaļas dzīvās radības tirdzniecību. Pats vīruss ir jauna tipa jeb "novel" koronavīruss, ar ko parasti inficējas dzīvnieki.

Kā izvairīties


Pasaules Veselības organizācija iesaka standarta profilakses procedūru kā roku un elpošanas sistēmas higiēnu. Tas nozīmē, ka jāmazgā vai jādezinficē rokas un jāaizsedz seja ar masku, ja klepo un šķauda.

Tāpat ieteikts izvairīties no kontakta ar dzīvniekiem vietās, kur fiksēti koronavīrusa gadījumi, kā arī nelietot uzturē jēlus vai termiski neapstrādātus dzīvnieku produktus.

Noslēgtā Uhaņa


Uhaņā dzīvo 11 miljoni cilvēku un vīrusa izplatība ir ievērojami ietekmējusi tās dzīvi. Satiksme no pilsētas ir apturēta, vietējās amatpersonas apgalvo, ka pēdējo četru dienu laikā Uhaņu nav pametusi neviena persona. Pieci miljoni Jaungada ceļotāji pilsētu pametuši vēl pirms pilsētas noslēgšanas.

Ārstniecībā un vīrusa izplatības kontrolē Hubei provincē iesaistījušies vairāk nekā pusmiljons medicīnas darbinieku. Varasiestādes steigā ceļ divas jaunas slimnīcas.

Ķīnā tika atcelti Jaungada svētku pasākumi un četrās lielākajās pilsētās – Pekinā, Šanhajā, Siaņā, Tiaņdzjiņā – apturēta tālo starppilsētas reisu autobusu satiksme.

Līdz nedēļas beigām turpinās nedarboties skolas un valsts iestādes.

Pekina slēgusi tūristiem Aizliegto pilsētu, kā arī Lielā Ķīnas mūra posmu. Honkongā un Šanhajā nedarbojas Disnejlendas. Vairākās Guandunas provinces pilsētās par obligātu prasību noteikta sejas masku valkāšana.

Honkongā, kur apstiprināti astoņi inficēšanās gadījumi, izsludināts ārkārtas stāvoklis. Skolas tur būs slēgtas līdz 17. februārim.

Mongolija, kurā nav fiksēts neviens inficēšanās gadījums, slēgusi robežu ar Ķīnu. Tāpat Mongolijā līdz 2. martam slēgtas skolas un aizliegti publiski pasākumi.

Brīvdienās Ķīnas amatpersonas brīdināja, ka vīruss var izplatīties arī inkubācijas perioda laikā, kas ir no vienas līdz 14 dienām, kas slimības kontroli padara sarežģītāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!