Kāds finanšu noziegumos apsūdzēts Kazahstānas ierēdnis paglābies no došanās cietumā, kad lūdzis piedošanu valsts prezidentam Nursultanam Nazarbajevam, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Kazahstānas ziemeļu pilsētas Pavlodaras tiesa bijušo Pavlodaras apgabala gubernatoru Erlanu Arinu 26. novembrī atzina par vainīgu naudas atmazgāšanā, krāpšanā un kukuļņemšanā.

Tomēr notiesātais, kurs deviņus mēnešus pavadīja pirmstiesas apcietinājumā, no tiesas zāles varēja brīvi doties prom, reāla ieslodzījuma vietā saņemot trīs gadu nosacītu sodu.

25. novembrī savā pēdējā vārdā Arins tiesā atvainojās Nazarbajevam, atzīstot, ka viņš ir "pievīlis" prezidentu, bet paliek viņam pilnīgi uzticīgs. Šis lojalitātes apliecinājums, domājams, palīdzēja viņam izvairīties no ieslodzījuma, skaidro Kazahstānas politiskais novērotājs Rasuls Žunmalu.

Kazahstānā ir bijuši vairāki gadījumi, kad augsta ranga ierēdņi saņem bargus sodus, bet tiek atbrīvoti tikai pēc nelielas daļas termiņa izciešanas, norāda medijs.

Nursultans Nazarbajevs ir Kazahstānas prezidents kopš PSRS sabrukšanas 1991. gadā. Pirms tam viņš bija Kazahstānas Komunistiskās partijas pirmais sekretārs. Līderi kritizē par lēno cīņu pret korupciju, opozīcijas apspiešanu un runas brīvības ierobežošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!