Foto: AP/Scanpix/LETA

Dienvidkorejas bijusī prezidente Paka Geunhje notiesāta uz 24 gadiem cietumā pēc tam, kad atzīta par vainīgu varas izmantošanā un tās savtīgā izmantošanā, ziņo BBC. Tāpat viņai jāsamaksā naudassods gandrīz 14 miljonu eiro apmērā.

Sprieduma paziņošana tika pārraidīta televīzijas tiešraidē, un valstī tika uztverta kā kulminācija Dienvidkoreju satricinājušajam skandālam, kas radīja plašu sabiedrības neapmierinātību pret uzņēmēju un politiķu eliti. Tiešraides nodrošināšana no sprieduma pasludināšanas bija bezprecedenta gadījums, un atļauts pamatojoties ar ārkārtīgu sabiedrības interesi.

Paka pati gan sprieduma nolasīšanas brīdī tiesā neatradās. Viņa noraidīja jebkādu vainu, boikotēja visas iepriekšējās tiesas sēdes, kā arī apsūdzēja tiesu sistēmu, kas esot noskaņota pret viņu.

Paka atzīta par vainīgu ciešā sadarbībā ar savu draudzeni Čoju Sūnsilu, kura savukārt no valsts lielākajiem uzņēmumiem izspiedusi kukuļus par labvēlīgu politisku lēmumu pieņemšanu. Čoja par vainīgu korupcijā atzīta jau februārī. Izmeklētāji norādīja, ka Paka Čojai devusi nepieņemamu pielaidi dokumentiem, tādējādi viņu iesaistot valsts pārvaldē.

Tikai pēc tam, kad jau mēnešiem ilgi bija notikušas tiesas sēdes un ielās izgājuši protestētāji, Paka 2017. gada martā tika atstādināta no amata un drīz pēc tam aizturēta. Viņa kopumā tika apsūdzēta 18 noziegumos, un tika atzīta par vainīgu vairumā no tiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!