Finansiālā korupcija joprojām ir nopietna problēma starptautiskajā biznesā, neskatoties uz plašu jaunu likumu pret kukuļņemšanu ieviešanu, liecina otrdien publicētais ietekmīgās starptautiskā biznesa riska konsultāciju kompānijas "Control Risks Group" (CRG) pētījums, vēsta laikraksts "Financial Times".
Kā parādīja kompānijas veiktā ASV, Lielbritānijas, Vācijas, Nīderlandes, Honkongas un Singapūras kompāniju aptauja, 40 procenti kompāniju uzskata, ka tās pēdējos piecos gados ir zaudējušas savu biznesu tāpēc, ka konkurents ir maksājis kukuli.

Kopš Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) pretkorupcijas konvencijas izveidošanas 1997.gadā, ESAO valstis ir ieviesušas likumus, līdzīgus ASV pretkorupcijas ārvalstīs likumam, kas padara par iespējamu kompāniju sodīšanu viņu valstī par kukuļu došanu ārvalstīs.

Taču CRG atklāja, ka tikai 56 procenti Lielbritānijas kompāniju, 38 procenti Vācijas kompāniju un 30 procenti Nīderlandes kompāniju zina par konvenciju.

Pētījumā teikts, ka pēc nesenajiem korporatīvajiem skandāliem, tādiem kā ar "Enron", var notikt izmaiņas biznesmeņu uztverē. Piemēram, kad aptaujātajiem prasīja, kur kompānijas iekšienē korupcija ir visiespējamākā, 48 procenti aptaujāto norādīja uz augstāko vadību. Salīdzinājumā - pirms trīs gadiem veiktā līdzīgā pētījumā tā uzskatīja tikai 28 procenti.

Tomēr CRG nākotni zīmē drūmās krāsās. Lai arī ir stingrāka likumdošana un lielāka sabiedrības uzmanība vērsta uz korupcijas problēmu, pētījumā noradīts, ka kompānijām draud briesmas koncentrēties uz īstermiņa risinājumiem un citām prioritātēm ekonomiskās lejupslīdes laikā.

Kāds pētījuma aptaujātais Nīderlandes biznesmenis sacīja: "Ja cilvēkiem ir nauda, ko tērēt, viņi spēlēs noteikumu ietvaros. Ja ir depresija, korupcija palielināsies. Jo cīņa ir niknāka, jo cīnīšanās ir netīrāka."

Pētījums atklāja, ka Lielbritānijas kompānijas ir visjūtīgākās pret korupcijas risku, un 48 procenti aptaujāto kompāniju sacīja, ka tās ir atturējušās no citkārt pievilcīgām investīcijām, jo tika prasīts kukulis.

Pretēji tam, Vācijas kompānijas mazākā mērā varētu ieviest vadības metodes, lai pretotos korupcijai, nekā citas ESAO dalībvalstis, un 60 procenti kompāniju korupcijas risku neuzskata par "patiesi nozīmīgu."

Visticamāk, ka ASV kompānijas parakstītu oficiālus līgumus ar aģentiem, ka viņi nemaksās kukuļus kompānijas labā. Tomēr 67 procenti respondentu uzskatīja, ka ASV kompānijas joprojām "regulāri" vai "laiku pa laikam" izmanto starpniekus, lai apietu pretkorupcijas likumus.

Kompānijas Singapūrā un Honkongā ir vairāk zaudējušas saviem kukuļus maksājošajiem konkurentiem nekā kompānijas Rietumos, liecina pētījums.

Gāzes un naftas industrija ir paveikušas "progresu" sava biznesa pārskatīšanā, pastāvot jaunajiem likumiem, savukārt telekomunikācijas tika identificēts kā sektors, kurā kompānijas, cenšoties ieiet jaunos tirgos, bieži piever acis uz korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!