Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Katara kritizējusi Eiropas Parlamentu (EP) par liegumu tās pārstāvjiem strādāt šajā institūcijā, brīdinot, ka šis "diskriminējošais" solis var kaitēt plašākai Eiropas Savienības (ES) un Kataras sadarbībai, kur bloks ir atkarīgs no Dohas, tostarp enerģētikas jomā, raksta "Politico".

EP pagājušajā nedēļā aizliedza Kataras pārstāvjiem iekļūt institūcijas telpās un apturēja ar valsti saistītos tiesību aktus, kas ietver vīzu liberalizāciju un plānotās vizītes. Šie soļi sekoja apsūdzībām korupcijā, kas saistīta ar mēģinājumiem ietekmēt EP amatpersonas.

"Lēmums noteikt šādu diskriminējošu ierobežojumu (..) negatīvi ietekmēs reģionālo un globālo drošības sadarbību, kā arī notiekošās diskusijas par globālo enerģētisko nabadzību un drošību," teikts Kataras diplomāta svētdien izplatītajā paziņojumā, par kuru ziņo mediji. Paziņojumā piebilsts, ka lēmums "pierāda, ka EP deputāti ir būtiski maldināti".

ES valstis arvien biežāk ir vērsušās pie Kataras, cenšoties dažādot energoresursu piegādes un kompensēt iztrūkumus saistībā ar Krievijas iebrukumu Ukrainā, Vācijai pagājušajā mēnesī parakstot līgumu uz 15 gadiem par sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) importu. Doha pagājušajā gadā nodrošināja ceturto daļu no ES LNG importa.

Beļģijas varas iestādes ir izvirzījušas apsūdzības četrām personām, kurām ir saistība ar EP, tostarp vienu no iestādes viceprezidentēm Evu Kaili, par "noziedzīgu organizāciju, korupciju un naudas atmazgāšanu" saistībā ar apsūdzībām, ka viņi pieņēmuši maksājumus apmaiņā pret Katarai labvēlīgu lēmumu panākšanu EP. Kopš tā laika Kaili ir atstādināta, savukārt varas iestādes pēdējo dienu laikā veikušas reidus vismaz 20 mājās un birojos Beļģijā, Grieķijā un Itālijā.

Katara arī kritizēja Beļģiju par Persijas līča valsts neinformēšanu saistībā ar izmeklēšanu, kas, pēc Beļģijas varasiestāžu teiktā, prasījusi vairāk nekā gadu pirms pirmā aresta šomēnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!