Foto: AFP/Scanpix

Lietuvas tiesībsargājošās iestādes paziņojušas, ka aizdomās par koruptīviem darījumiem ir aizturēti astoņi tiesneši un pieci advokāti, savukārt Lietuvas prezidente astoņiem soģiem atņēmusi tiesisko imunitāti, vēsta portāls "Delfi.lt".

Prezidentes Daļas Grībauskaites administrācija paziņojusi, ka prokuratūra šķetina koruptīvu tīklu, kas pārņēmis tiesas un advokātus.

Par dažādām koruptīvām darbībām – kukuļņemšanu, tirgošanos ar ietekmi, uzpirkšanu un amata ļaunprātīgu izmantošanu – aizdomās tiek turēti trīs Apelācijas tiesas tiesneši Viktors Kazis, Konstantīns Gurins, Valdimars Bavejans, Augstākas tiesas tiesnesis Egidijs Bavejans, Viļņas apgabala tiesas tiesnesis Henrihs Jaglinskis, Viļņas administratīvās apgabala tiesas tiesnesis Arums Kaminskis, Kauņas Reģionālās administratīvās tiesas tiesnesis Gintars Čekanauskis, Viļņas pilsētas tiesas tiesnesis Roberts Rainis.

Saskaņā ar Lietuvas Konstitūciju atļauju nodot tiesnešus kriminālvajāšanai dod parlaments vai prezidents, ja nav parlamenta sesijas.

Korupcijas izmeklēšana tiesnešu aprindās ir satricinājusi visu tiesu sistēmu, norādīja Viļņas apgabala tiesas priekšsēdētāja Loreta Braždiene.

Pēc informācijas parādīšanās par izmeklēšanu, kas skar astoņus tiesnešus, "ir radušies ļoti nopietni jautājumi" par tiesu morāli, viņa uzsver.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!