ASV daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa "Discovery" starta laikā otrdien atdalījušās nelielas korpusa siltumizolācijas apšuvuma daļas, atzinusi ASV Aeronautikas un kosmisko pētījumu pārvalde (NASA).
Apšuvums domāts, lai pasargātu kosmosa kuģi no ārkārtīgi augstās temperatūras, kāda rodas, tam atgriežoties Zemes atmosfērā.

Kā pēc kosmosa kuģa pacelšanās pavēstīja NASA amatpersonas, videoieraksts parādījis nelielu robu siltumizolācijā netālu no "Discovery" priekšgala.

Kosmosa kuģa apkalpe trešdien sāks pārbaudīt "Discovery" ārpusi, kas ir jauna procedūra pēc kosmosa kuģa "Columbia" katastrofas. Misija turpināsies kā plānots un ceturtdien kosmosa kuģis pievienosies Starptautiskajai Kosmosa stacijai (SKS).

NASA amatpersonas ziņo, ka pagaidām nav skaidrs cik nopietni ir bojājumi un vai kuģa apkalpei nepieciešamības gadījumā izdosies tos novērst.

"Mēs ļoti metodiski pārbaudīsim visus procesus," norādīja atspoļkuģu lidojumu vadītājs Džons Šenons.

Jaunas procedūras ietvaros arī SKS apkalpe fotografēs "Discovery" ārpusi, kad tas tuvosies stacijai, lai palīdzētu novērtēt kosmosa kuģa stāvokli pirms tā atgriešanās uz Zemes.

Tieši apšuvuma bojājums noveda pie traģiskās kosmosa kuģa "Columbia" katastrofas 2003.gada februārī. Siltumizolācijas apvalka atlūzas izrāva caurumu "Columbia" spārnā, un kuģis izjuka, atgriežoties Zemes atmosfērā pēc 16 dienu misijas. Bojā gāja visi septiņi apkalpes locekļi, un NASA pārtrauca atspoļkuģu lidojumus.

Otrdien uzsāktais "Discovery" lidojums ir pirmā ASV pilotējamā kosmiskā misija kopš 2003.gada traģēdijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!