Foto: EPA/LETA
Daudzkārt izmantojamā kosmosa kuģa "Discovery" pēdējais starts atlikts līdz decembra vidum, trešdien informēja ASV Nacionālā Aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Lai gan iepriekš bija plānots, ka gaisa kuģis savā pēdējā lidojumā dosies līdz 3.decembrim, tagad starts atlikts uz 17.decembri.

Līdz šim kuģa startu vairākkārt aizkavēja gan dažādas tehniskas ķibeles, gan nelabvēlīgi laikapstākļi.

Vien dažas stundas pirms iepriekš noteiktā starta 5.novembrī kosmosa kuģa ārējā degvielas tvertnē tika konstatēta ūdeņraža noplūde, bet vēlāk tika atklātas vairākas plaisas. Tādēļ tika pieņemts lēmums atlikt startu, lai veiktu nepieciešamos remontdarbus.

Sešu cilvēku lielajai "Discovery" komandai 11 dienu misijas laikā uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) jānogādā modulis "Leonardo", kurš kalpos kā stacijas noliktavu platības paplašinājums. "Discovery" kosmosā nogādās arī pirmo cilvēkveidīgo robotu - Robonautu 2, kā arī SKS rezerves daļas.

Tehniskās apkopes veikšanai un aprīkojuma uzstādīšanai ieplānoti divas iziešanas atklātā kosmosā.

"Discovery" kosmosā devies pavisam 38 reizes, un pēc pēdējā lidojuma kosmosa kuģi plānots norakstīt. Paredzēts, ka ar laiku norakstīta tiks visa pašreizējā atspoļkuģu flote un pēc pēdējā lidojuma uz SKS, kas plānots nākamā gada februārī, visi trīs kuģi kļūs par muzeja eksponātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!