Foto: AFP/Scanpix

Ar "Sojuz" raķeti no Gviānas kosmosā nogādāts Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) satelīts "Sentinel", kurš ir pirmais miljardiem vērtās ES Zemes izpētes programmas "Copernicus" pavadonis, vēsta raidsabiedrība BBC.

No Gviānas kosmosa centra palaistais "Sentinel 1a" satelīts ar radara palīdzību veiks Zemes virsmas kartēšanu. Nākamo piecu gadu laikā programmas ietvaros tam pievienosies vēl vairāki satelīti, kurus arī sauks par "Sentinel".

Brisele programmu "Copernicus" raksturo kā līdz šim lielākos centienus izpētīt pasauli. Kad darbosies visa paredzētā satelītu sistēma, tā ik dienas ievāks aptuveni astoņus terabaitus datu par Zemes virsmu, okeāniem un atmosfēru.

Eiropas valstis projektā jau ir ieguldījušas 7,5 miljardus eiro. "Copernicus" mērķis ir nodrošināt nepārtrauktu izpēti, savu laiku nokalpojošos satelītus pastāvīgi nomainot.

"Kad visi "Sentinel" satelīti būs palaisti, "Copernicus" būs pati produktīvākā un pilnīgākā Zemes izpētes programma pasaulē," norāda Eiropas Komisijas vadītājs Žozē Manuels Barrozu.

Šis ieguldījums ļaus Eiropai izvirzīties kosmosa izpētes sektora priekšplānā. Jau ir radīta virkne augsti kvalificētu darbavietu un vēl daudzas sekos, piebilst Barrozu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!