Pirmais kosmosa tūrists pasaulē - amerikāņu miljonārs Deniss Tito - svētdien atgriezās uz Zemes pēc astoņu dienu lidojuma, par kuru viņš Krievijai bija samaksājis 20 miljonus ASV dolāru (aptuveni 12 miljonus latu).
Krievijas kosmosa kuģis "Sojuz TM-31", kurā atradās Tito un divi Krievijas kosmonauti Talgats Musabajevs un Jurijs Baturins, svētdien pulksten 8.35 pēc Latvijas laika nolaidās tuksnesī Kazahstānas ziemeļu daļā.

Tito no kosmosa kuģa izkāpa plati smaidot un tūlīt pēc tam tika aizvests uz netālu esošu telti, kur mediķi pārbaudīja viņa veselības stāvokli.

"Tā bija paradīze, lielisks lidojums un lieliska nolaišanās, nebija nekādu grūtību. Tas bija nevainojami. Mans sapnis ir piepildījies," aģentūrai AFP paziņoja Tito.

Kosmosā pavadītās astoņas dienas bija "labākās manā dzīvē", Tito teikto citē aģentūra ITAR-TASS.

"Sojuz TM-31" atvienojās no Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) svētdien pulksten 5.21 un pirms nolaišanās vēl vienu reizi apriņķoja Zemi.

Apkalpes komandieris Musabajevs aģentūrai AFP atzina, ka 60 gadus vecais Tito visu lidojuma laiku bijis lieliskā fiziskā un psihiskā stāvoklī.

"Tito ir ļoti spēcīgs un lepns cilvēks," sacīja Musabajevs.

Tomēr Musabajevs un Baturins līdz mediķu teltij aizgāja paši, savukārt Tito bija jāved ratiņkrēslā.

Pēc tam trīs kosmonauti ar helikopteru devās uz Kazahstānas galvaspilsētu Astanu, kur ar viņiem tikās šīs valsts prezidents Nursultans Nazarbajevs. Pasākuma laikā Tito bija nedaudz nedrošs uz kājām un viņu balstīja kāds jauns vīrietis.

Kazahu žurnālisti gan lielāku uzmanību pievērsa nevis Tito, bet Musabajevam, kurš pēc tautības ir kazahs, lai gan ir Krievijas pilsonis. Musabajevs bija paņēmis līdzi kosmosā sauju Kazahstānas zemes, Kazahstānas karogu, Korānu, kā arī Nazarbajeva portretu un Kazahstānas prezidenta sarakstītu grāmatu.

Svētdienas pēcpusdienā Tito, Musabajevs un Baturins ieradās Maskavā un no turienes devās uz Zvaigžņu pilsētiņu Piemaskavas pilsētā Koroļovā.

Tito lidojums kosmosā izraisīja nesaskaņas starp ASV Aviācijas un kosmosa aģentūru NASA un Krievijas kosmosa aģentūru. NASA uzskatīja, ka tūrista lidojums uz SKS nav pieļaujams, jo var traucēt zinātnisko darbu. Sākotnēji Tito bija paredzēts lidot uz Krievijas staciju "Mir", taču tā tika nogremdēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!