Kosova ir gatava vienpusēji paziņot par savu neatkarību un mudina rietumvalstis drīzāk sarīkot ANO balsojumu par šo jautājumu, neskatoties uz iespēju, ka Krievija izmantos savas veto tiesības, raksta "Reuters". Etnisko albāņu līderis Vetons Surojs ceturtdien paziņoja par plānu pasteidzināt notikumu attīstību.
"Iespēja, ka Krievija izmantos veto tiesības, ir visai ticama," viņš teica. "Tomēr pretējā gadījumā mums ir divi pienākumi pret iedzīvotājiem – neatkarības pasludināšana un sadarbības uzsākšana ar starptautiskajām organizācijām".

Surojs bija šo plānu pārrunājis arī tikšanās laikā ar ASV prezidentu Džordžu Bušu otrdienas tikšanās laikā Čehijā. "Es nedomāju, ka mums būtu Krievijas veto draudu dēļ jākļūst par situācijas ķīlniekiem".

Atgādināsim, ka nesen tika laists klajā Kosovas neatkarības plāns, kas paredz piešķirt Kosovai tādas pašas tiesības kā jebkurai neatkarīgai valstij. Serbija to neatbalsta, jo uzskata to par savas teritorijas sadalīšanu, un Serbijas iebildumus atbalsta arī Krievija, kas solījusi pārtraukt Kosovas neatkarības centienus, ja tiem nepiekritīs Serbija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!