Foto: Reuters/Scanpix

Nezināmas personas piektdien Kosovas ziemeļos ar automātisko ieroci apšaudījušas Eiropas Savienības (ES) Kosovas misijas (EULEX) un Kosovas policijas automašīnas, atsaucoties uz vietējās policijas ziņoto, vēsta ārvalstu mediji.

Incidents noticis aptuveni 9:30 pēc vietējā laika Zubinpotokas municipalitātes teritorijā galvenokārt serbu apdzīvotajos Kosovas ziemeļos. Viens Kosovas policists guvis vieglus ievainojumus no saplīsušā automašīnas stikla.

Incidentu nosodījusi Serbijas valdība. "Serbijas valdība stingri nosoda jebkādu vardarbības formu, nosoda visas personas un grupas, kuras uzskata, ka kaut ko var panākt ar vardarbības palīdzību," aģentūra citē valdības pārstāvi Aleksandaru Vulinu.

Automašīnu apšaude ir bijusi provokācija, kas ar nolūku sarīkota dienā, kad amatā stājas jaunais starptautisko miera uzturēšanas spēku Kosovā (KFOR) komandieris Folkers Halbaueru, uzskata Vulins. Pilnavru nodošanas ceremonija vācu ģenerālim paredzēta piektdien Prištinā.

Pārsvarā albāņu apdzīvotā Kosova no Serbijas atdalījās 1999. gadā pēc bruņota konflikta, kuru izšķīra NATO spēku iejaukšanās un Serbijas bombardēšana. Šajā gadā arī Kosovā tika ievesti starptautiskie miera uzturēšanas spēki KFOR.

NATO vadītais KFOR Kosovā darbojas saskaņā ar ANO Drošības padomes rezolūciju. 2012. gada jūnijā misijas kontingenta sastāvā Kosovā atradās 5576 militārpersonas no 29 NATO dalībvalstīm un partnervalstīm.

Kosovas albāņu valdība 2008. gada 17. februārī pasludināja neatkarību no Serbijas. Kosovas ziemeļi ir nemierīgākā provinces daļa, kur dažādi incidenti notiek regulāri. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!