Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kosova paziņojusi, ka no 1. aprīļa atcelti 100% tarifi precēm no Serbijas. Belgrada šo paziņojumu nosaukusi par "viltus ziņām", raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Kosovas premjers Albins Kurti otrdien paziņoja, ka no 1. aprīļa precēm no Serbijas būs nepieciešami tikai dokumenti, kas atbilst Kosovas republikas konstitūcijai. Viņš piebilda, ka šādi noteikumi attiecas arī uz Kosovas precēm, kuras importē Serbija.

Kurti arī pieprasīja "reciprocitāti" visos jautājumos, kas saistīti ar Serbijas-Kosovas attiecībām. "Mēs vēlamies vienlīdzību, jo jūtamies diskriminēti," norādīja Kosovas premjers, piebilstot, ka tarifus varētu atjaunot, bet tas būšot atkarīgs no Serbijas darbībām.

Serbija gan nebija apmierināta ar Kosovas valdības paziņojumu un nosauca to par "viltus ziņām". "Kurti neatcēla tarifus. Neuzķerieties uz viltus ziņām," izteicās Serbijas valdības pārstāvis Marko Džuričs. Turpinot komentēt Kosovas paziņojumu, Džuričs teica, ka šī nav situācijas deeskalācija un nav atgriešanās pie situācijas, kura pastāvēja pirms tarifu ieviešanas.

Kosova apjomīgos tarifus importiem no Serbijas ieviesa 2018. gada novembrī, mēģinot panākt, ka Belgrada atzīst Kosovas suverenitāti. Šis lēmums tika neviennozīmīgi vērtēts gan iekšpolitiski, gan ārpolitiski - Kosova izpelnījās kritiku arī no savām sabiedrotajām valstīm Eiropas Savienībā un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!