Foto: Reuters/Scanpix

Vismaz trīs serbi un viens NATO vadīto miera uzturēšanas spēku Kosovā KFOR kontingenta karavīrs ievainots Kosovas ziemeļos, kad vietējie iedzīvotāji traucējuši karavīriem atbrīvot nobloķētos ceļus, vēsta ārvalstu mediji.

Incidents izcēlies pie Zvečanas pilsētas, kad KFOR karavīri novākuši serbu uz ceļa uzceltās barikādes. Serbi sākuši karavīrus apmētāt ar akmeņiem, uz ko miera uzturētāji atbildējuši ar gumijas lodēm. Liecinieki stāsta, ka daži serbi esot šāvuši no pistolēm, vēsta raidsabiedrība BBC.

Barikāžu nojaukšanai karavīri izmantojot bruņutransportierus un no augšas notiekošajam sekojot helikopters, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

"Viens KFOR karavīrs ir ievainots un evakuēts, viņa stāvoklis ir stabils," aģentūrai "Reuters" pastāstīja NATO pārstāvis Uve Novickijs. "KFOR reaģē pašaizsardzības nolūkos, ja tas ir nepieciešams," norādīja pārstāvis, nesniedzot sīkākās notikušā detaļas.

Zvečanas pilsētas amatpersonas medijiem norādījušas, ka ir pamats uzskatīt, ka pret serbiem ir pielietotas kaujas patronas, vēsta "RIA Novosti". Viens no cietušajiem serbiem smagā stāvoklī ievietots Kosovas pilsētas Mitrovicas slimnīcā.

Ceļu blokādes serbi izveidoja pagājušajā gadā pēc tam, kad Kosovas un Eiropas Savienības amatpersonas mēģināja pārņemt kontroli pār Kosovas robežu ar Serbiju. Uz robežas jau bieži notikušas miera uzturētāju un etnisko serbu, kuri apdzīvo Kosovas ziemeļus, sadursmes.

Pārsvarā albāņu apdzīvotā Kosova no Serbijas atdalījās 1999. gadā pēc bruņota konflikta, kuru izšķīra NATO spēku iejaukšanās un Serbijas bombardēšana. Šajā gadā arī Kosovā tika ievesti starptautiskie miera uzturēšanas spēki.

Kosova 2008.gada 17.februārī pasludināja neatkarību no Serbijas, un to jau ir atzinušas vairāk nekā 80 ANO dalībvalstis, tostarp ASV un vairākums ES valstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!