Foto: DELFI

Kosovas policija aizturēja un ceturtdien nodeva Turcijas varas iestādēm sešus Turcijas pilsoņus, kuri strādāja skolu tīklā, kas pieder Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pretiniekam Fetullam Gilenam, paziņoja amatpersonas.

Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu" vēstīja, ka Turcijas izlūkdienests MIT ar privātu lidmašīnu aizveda aizturētos uz Turciju, kur viņi tika nodoti tiesu varai.

Erdogans vaino islāma garīdznieku Gilenu 2016. gadā Turcijā notikušā puča mēģinājuma organizēšanā, bet ASV dzīvojošais Gilens to noliedz. "Anadolu" ziņoja, ka šie seši Turcijas pilsoņi bija "Fetullas Teroristu organizācijas (FETO) locekļi" un tika aizturēti "pēc operācijām pret šī teroristu grupējuma atzaru Balkānos".

Turcijas policija paziņoja, ka esot atradusi pierādījumus par to, kā viņi darbojušies Balkānos, vācot līdzekļus, vervējot grupējuma locekļus, viltojot dokumentus vai piedaloties sazvērestībā Turcijas valdības gāšanai.

Kosovas Iekšlietu ministrija iepriekš publicētā paziņojumā informēja, ka aizturētajiem bija anulētas uzturēšanās atļaujas, bet neminēja iemeslu. Kosovas likumi paredz, ka Iekšlietu ministrija var anulēt uzturēšanās atļaujas, ja pastāv noziedzīgs, drošības, veselības, sabiedrības morāles vai cilvēktiesību apdraudējums.

Vairāki desmiti Gilenam piederošo skolu audzēkņu rīkoja demonstrāciju Prištinas centrā, aicinot atbrīvot sešus aizturētos.

Kosovas premjerministrs Ramušs Haradinajs paziņoja, ka neesot bijis informēts par šo policijas operāciju un ja viņš mēģina izprast "šīs akcijas konstitucionālos un juridiskos pienākumus un neskaidrības par to".

Haradinajs sasauca valdības ārkārtas sēdi un lūdza izlūkdienestu un policijas departamentu vadītājus, kā arī iekšlietu un tieslietu ministrus ziņot, kāpēc varas iestādes anulējušas sešu Turcijas pilsoņu uzturēšanās atļaujas un kāpēc viņi tika aizturēti un izraidīti "steidzamībā un slepenībā".

Saistībā ar incidentu Haradinajs atlaidis iekšlietu ministru Flamuru Sefaju un izlūkdienesta vadītāju Dritonu Gaši.

Kosovas prezidents Hašims Tači pavēstīja, ka esot "vīlies par to, kā mūsu attiecīgās institūcijas" nav aizsargājušas ārvalstu pilsoņus, kas strādāja Kosovā. Viņš piebilda, ka uzzinājis par to tikai pēc viņu aizturēšanas. Skolu tīkls "Gulistan Education Institutions" apstiprināja, ka tā menedžeri aizturēti un aizvesti "noslēpumainā veidā". Aizturēšana notika pēc tam, kad izlūkdienesta aģenti "identificēja viņus kā bīstamus, nesniedzot nekādu iemeslu vai pierādījumu", sacīja advokāts Urims Vokši.

Šī skolu tīkla vecākais menedžeris Kosovā Nazmi Uluss paziņoja, ka visiem aizturētajiem bija legālas uzturēšanās atļaujas. "Tā ir Erdoana režīma ietekme Balkānu valstīs vai citās Āzijas un Āfrikas valstīs," teica Uluss, runājot par aizturēšanas iemeslu.

Kosovas Cilvēka tiesību un brīvību aizstāvības padome (KMDLNj) aicināja valdību neiejaukties cīņā starp Erdoganu un Gilenu. "KMDLNj ir pret Turcijas pilsoņu aizturēšanu Kosovā politisku iemeslu dēļ un ir stingri pret jebkādiem viņu izdošanas centieniem pašreizējos apstākļos," teikts šīs cilvēktiesību organizācijas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!