ANO Vides aizsardzības programmas (ANO VAP) eksperti vairākos bumbu krāteros Dienvidslāvijas provincē Kosovā konstatējuši paaugstinātu radiācijas līmeni, liecina Berlīnes laikraksta "Tageszeitung" rīcībā esoša informācija, kas tiks publicēta sestdienas numurā.
Laikraksts atsaucas uz ANO VAP 29.decembra ziņojumu par urānu saturošu munīciju Dienvidslāvijas teritorijā, kur notikusi karadarbība.

"Tageszeitung" informē, ka tā rīcībā ir iekšējā ziņojuma kopija, kurā iekļautie fakti ir pretrunā ar Pentagona paziņojumiem par to, ka Kosovā nav konstatētas izmantotā urāna ieroču pēdas.

Saskaņā ar laikraksta sniegto informāciju ANO VAP ziņojums veikts, pamatojoties uz NATO piegādāto karti, kurā redzami 112 bumbu krāteri, kuros konstatētas urānu saturošu ieroču pēdas.

Izpētot 12 no šīm bedrēm, ANO delegācija pagājušā gada decembrī konstatējusi, ka astoņās no tām ir ievērojami paaugstināts radiācijas līmenis, vēsta laikraksts.

"Tageszeitung" informē, ka delegācija konstatējusi ne vien urāna putekļu koncentrāciju, bet arī neeksplodējušu munīciju.

ANO VAP patlaban analizē 11 bumbu krāteru izmeklēšanas rezultātus.

ANO VAP jau vairākkārt atkārtojusi 1999.gada oktobra ieteikumu slēgt visus 112 objektus. Izskanējaarī priekšlikums pārbaudīt tuvējās apkaimes iedzīvotāju veselības stāvokli.

ANO speciālisti Kosovā ir pabeiguši pētījumu par radiāciju, bet šobrīd piecās laboratorijās Šveicē, Zviedrijā, Austrijā, Itālijā un Lielbritānijā zinātnieki mēģina noskaidrot, vai šajā Dienvidslāvijas provincē nav novērojams augsnes un ūdens piesārņojums ar urāna dioksīda putekļiem, kas radušies pēc izmantotā urāna munīcijas eksplozijām, teikts laikrakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!